Gruszki w korzennym winie - przepis
na porcje dla 4 osób
Składniki
- 4 nieduże, twarde gruszki
- 600 ml wina czerwonego, wytrawnego
- 2 łyżki miodu
- laska cynamonu
- 1/2 laski wanilii
- 6 goździków
do podania
- lody waniliowe lub śmietankowe bądź bita śmietana
Wykonanie
- gruszki obrać ze skórki, ale pozostawić ogonki (tylko w celu ciekawszego wyglądu – tak się lepiej prezentują)
- gruszki umieścić w małym garnuszku, najlepiej takim, by 4 gruszki dość ciasno się w nim mieściły, ale leżały – chodzi o to by płyn zalał je jak najwyżej
- do gruszek wlać wino oraz dodać wszystkie przyprawy i gotować na średnim ogniu przez około 15-25 minut, zależnie od rozmiaru gruszek i ich twardości. Finalnie gruszki powinny zmięknąć, ale wciąż pozostać jędrne – w żadnym wypadku nie mogą się rozpadać. Zatem należy sprawdzać stan owoców i modyfikować czas
- po tym czasie odstawić gruszki w winie do ostygnięcia, a gdy będą chłodne, to umieścić w lodówce na kilka godzin lub cała noc – pozwoli im to nabrać koloru i smaku. Jeśli nasze wino mocno barwi i nie mamy tyle czasu, to można ten etap pominąć i po ugotowaniu gruszek od razu przejść do kolejnego etapu
- gruszki odsączyć z wina – wyjmować je za pomocą łyżki cedzakowej, by nie urwać ogonka
- natomiast wino w garnuszki gotować przez 20 do 30 minut lub do momentu gdy sporo płynu odparuje, a sos nam nieco zgęstnieje. Wtedy przecedzić sos pozbywając się przypraw
- gruszki podawać na stojąco w głębszych miseczkach, tak by polać je sosem i by jego zadowalająca ilość była na dnie miseczki
- do gruszek można podać lody waniliowe lub śmietankowe bądź bitą śmietanę




