Gruszki pieczone z miodem i orzechami - przepis
na porcje dla 4 osób
Składniki
- 4 gruszki
- kilka kropli soku z cytryny
- cynamon
nadzienie
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki śmietanki 30%
- 50 g orzechów włoskich, posiekanych
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- kilka kropli ekstraktu z prawdziwej wanilii lub trochę ziarenek wanilii
- drobna szczypta soli
do podania
- lody waniliowe lub śmietankowe, albo w lżejszej wersji gęsty jogurt
- miód
Wykonanie
- gruszki umyć i nie obierając ich przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Skropić gruszki sokiem z cytryny i rozprowadzić go, a następnie oprószyć je delikatnie cynamonem na całej rozciętej powierzchni
- orzechy włoskie posiekać
- wymieszać razem miód, śmietankę, posiekane orzechy, cynamon, wanilię i małą szczyptę soli
- do zagłębienia każdej gruszki nakładać nadzienie – rozdzielić je całe równomiernie pomiędzy wszystkie połówki
- gruszki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC i zapiekać przez około 20 minut – do momentu aż miód ze śmietanką zacznie karmelizować, a orzechy się przyprażą
- gorące gruszki podawać w towarzystwie lodów waniliowych bądź śmietankowych, albo w lżejszej wersji z gęstym jogurtem. Dodatkowo można je polać stróżką miodu


