Przepisy • Fotografia kulinarna
Katarzyna Anders

Gruszki pieczone z miodem i orzechami

Gruszki pieczone to pomysł na szybki, owocowy deser na jesienną lub zimową porę, a szczególnie gruszki zapieczone z miodem, orzechami włoskimi i z nutką cynamonu.

Idealne jako coś słodkiego i szybkiego w leniwe popołudnie, ale świetne sprawdzą się także na przyjęciu – szczególnie jeśli podamy je w towarzystwie lodów waniliowych bądź śmietankowych.

Gruszki pieczone z miodem i orzechami - przepis

na porcje dla 4 osób

Składniki

  • 4 gruszki
  • kilka kropli soku z cytryny
  • cynamon

nadzienie

  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki śmietanki 30%
  • 50 g orzechów włoskich, posiekanych
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • kilka kropli ekstraktu z prawdziwej wanilii lub trochę ziarenek wanilii
  • drobna szczypta soli

do podania

  • lody waniliowe lub śmietankowe, albo w lżejszej wersji gęsty jogurt
  • miód

 

Wykonanie

  • gruszki umyć i nie obierając ich przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Skropić gruszki sokiem z cytryny i rozprowadzić go, a następnie oprószyć je delikatnie cynamonem na całej rozciętej powierzchni
  • orzechy włoskie posiekać
  • wymieszać razem miód, śmietankę, posiekane orzechy, cynamon, wanilię i małą szczyptę soli
  • do zagłębienia każdej gruszki nakładać nadzienie – rozdzielić je całe równomiernie pomiędzy wszystkie połówki
  • gruszki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC i zapiekać przez około 20 minut – do momentu aż miód ze śmietanką zacznie karmelizować, a orzechy się przyprażą
  • gorące gruszki podawać w towarzystwie lodów waniliowych bądź śmietankowych, albo w lżejszej wersji z gęstym jogurtem. Dodatkowo można je polać stróżką miodu

Przepis własny.

Polub i bądź w kontakcie

Zobacz także



Lubisz? :)