Grillowane brzoskwinie z ricottą

Grillowane brzoskwinie z ricottą

Lekki letni deser – grillowane brzoskwinie z serkiem ricotta, sosem miodowo-cynamonowym i prażonymi orzechami laskowymi.

Brzoskwinie można grillować w piekarniku, ale przede wszystkim świetnie podpieką się na grillu. Więc to dobry pomysł na imprezę grillową w ogrodzie.

Deser łatwy i szybki w przygotowaniu. Wypróbujcie, wszak mamy sezon na brzoskwinie :)

Grillowane brzoskwinie z ricottą

4 porcje

Składniki

  • 2 dojrzałe brzoskwinie
  • 1/2 łyżki masła
  • 4 łyżki serka ricotta
  • 15 g orzechów laskowych

sos

  • 4 łyżeczki miodu
  • 1/3 łyżeczki cynamonu

Wykonanie

  • brzoskwinie umyć, osuszyć, przekroić na pół i wyjąć pestki
  • masło rozpuścić w garnuszku, a następnie za pomocą pędzelka, nasmarować brzoskwinie masłem z każdej strony
  • brzoskwinie grillować przez 5 min. z każdej strony. Można to zrobić na zwykłym grillu. Można też ułożyć brzoskwinie w naczyniu żaroodpornym i grillować w piekarniku, jeśli posiadamy taką funkcję. W ostateczności możemy ugrillować brzoskwinie na patelni nasmarowanej odrobiną oleju
  • następnie lekko przestudzić owoce
  • miód wymieszać z cynamonem
  • orzechy laskowe grubo posiekać, a następnie podprażyć przez kilka minut na suchej patelni
  • na ciepłe brzoskwinie wyłożyć ricottę, w ilości 1 łyżki na 1 połówkę owocu, następnie posypać orzechami i polać sosem miodowo-cynamonowym
  • podawać ciepłe
Grillowane brzoskwinie z ricottą

Przepis własny

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)