Grillowane brzoskwinie z ricottą - przepis
4 porcje
Składniki
- 2 dojrzałe brzoskwinie
- 1/2 łyżki masła
- 4 łyżki serka ricotta
- 15 g orzechów laskowych
sos
- 4 łyżeczki miodu
- 1/3 łyżeczki cynamonu
Wykonanie
- brzoskwinie umyć, osuszyć, przekroić na pół i wyjąć pestki
- masło rozpuścić w garnuszku, a następnie za pomocą pędzelka, nasmarować brzoskwinie masłem z każdej strony
- brzoskwinie grillować przez 5 min. z każdej strony. Można to zrobić na zwykłym grillu. Można też ułożyć brzoskwinie w naczyniu żaroodpornym i grillować w piekarniku, jeśli posiadamy taką funkcję. W ostateczności możemy ugrillować brzoskwinie na patelni nasmarowanej odrobiną oleju
- następnie lekko przestudzić owoce
- miód wymieszać z cynamonem
- orzechy laskowe grubo posiekać, a następnie podprażyć przez kilka minut na suchej patelni
- na ciepłe brzoskwinie wyłożyć ricottę, w ilości 1 łyżki na 1 połówkę owocu, następnie posypać orzechami i polać sosem miodowo-cynamonowym
- podawać ciepłe
