Grecka sałatka makaronowa

Najlepsza sałatka makaronowa na imprezę – super szybka w przygotowaniu, lekka i świeża w smaku.

To sałatka w śródziemnomorskim klimacie. Połączenie składników na typową grecką sałatkę z makaronem muszelkami robi z niej sycącą imprezową przekąskę. Gorąco polecam!

Grecka sałatka makaronowa

Porcje dla 4 do 6 osób

Składniki

  • 150 g makaronu krótkiego, np. muszelek
  • 2 pomidory, średniej wielkości
  • 1/2 dużego zielonego ogórka
  • 1 czerwona cebula, średniej wielkości
  • 50 g oliwek czarnych, bez pestek
  • 50 g oliwek zielonych, bez pestek
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki zielonej
  • 100 g sera feta
  • 1 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki oregano

Wykonanie

  • makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Przecedzić i zostawić do wystudzenia. Od czasu do czasu przemieszać go, by się nie skleił
  • pomidory i ogórek obrać (lub nie, wedle uznania) i pokroić w średnią kostkę. Papryki i cebulę również pokroić w kostkę. Oliwki można dodać w całości lub przekroić np. na pół
  • makaron wymieszać ze wszystkimi warzywami. Polać oliwą, doprawić solą, pieprzem oraz oregano i ponownie dokładnie wymieszać
  • podawać od razu lub można przechować w lodówce

Przepis własny.

Zobacz także



Lubisz? :)