Grecka sałatka makaronowa - przepis
Porcje dla 4 do 6 osób
Składniki
- 150 g makaronu krótkiego, np. muszelek
- 2 pomidory, średniej wielkości
- 1/2 dużego zielonego ogórka
- 1 czerwona cebula, średniej wielkości
- 50 g oliwek czarnych, bez pestek
- 50 g oliwek zielonych, bez pestek
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki zielonej
- 100 g sera feta
- 1 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki oregano
Wykonanie
- makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Przecedzić i zostawić do wystudzenia. Od czasu do czasu przemieszać go, by się nie skleił
- pomidory i ogórek obrać (lub nie, wedle uznania) i pokroić w średnią kostkę. Papryki i cebulę również pokroić w kostkę. Oliwki można dodać w całości lub przekroić np. na pół
- makaron wymieszać ze wszystkimi warzywami. Polać oliwą, doprawić solą, pieprzem oraz oregano i ponownie dokładnie wymieszać
- podawać od razu lub można przechować w lodówce
