Galette z pomidorami, fetą i ricottą - przepis
tarta o średnicy ok. 20 cm
Składniki
ciasto
- 230 g mąki pszennej
- 120 g masła
- szczypta soli
- 3 łyżki zimnej wody
warstwa serowa
- 100 g sera ricotta
- 100 g sera feta
- 1 jajko (niepełne, trochę odłożyć do posmarowania brzegu tarty)
- 1 mały ząbek czosnku
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 1/4 łyżeczki soli
pomidory
- 1 pomidor malinowy
- 2 pomidory żółte, podłużne
- kilka pomidorków koktajlowych, żółtych i czerwonych
- szczypta pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki tymianku
dodatkowo
- 3/4 łyżki mąki
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
po upieczeniu
- kilka listków świeżej bazylii
Wykonanie
- wymieszać szybko mąkę z solą i masłem, w trakcie dodając 1/2 roztrzepanego jajka i wodę. Najwygodniej użyć miksera, który szybko połączy nam składniki
- kulę ciasta owinąć folią i schładzać w lodówce przez 30 minut
- pomidory i pomidorki sparzyć i zdjąć z nich skórki. Jeśli nie przeszkadzają Wam skórki w pieczonych pomidorach, to można ten etap pominąć, jednak ja polecam. Następnie pokroić pomidory w poprzek na plastry grubości ok. 1 do 1,5 cm, a pomidorki koktajlowe przekroić w poprzek na pół
- jajko roztrzepać i odłożyć z niego ok. 1 łyżkę
- w miseczce rozgnieść dobrze ser feta, dodać ricottę oraz niepełne jajko, dodać pieprz, sól, czosnek przeciśnięty przez praskę i całość wymieszać
- na papierze do pieczenia rozwałkować ciasto na placek o średnicy 30 cm i przenieść na blachę
- środek ciasta posypać 3/4 łyżki mąki, zostawiając ok. 4 cm od brzegu na zawinięcie
- następnie wyłożyć masę serową, również zostawiając ok. 4 do 5 cm od brzegu na zawinięcie
- na masie rozłożyć najpierw duże plastry pomidorów, a między nimi pomidorki koktajlowe cięciem do góry. Pomidory posypać tymiankiem, sola i pieprzem. Zawinąć brzeg ciasta na pomidory i masę serową
- rozpuścić 2 łyżki masła
- brzeg posmarować za pomocą pędzelka odrobiną masła, a większością masła polać równomiernie pomidory
- tartę piec w 200°C przez ok. 40 min. do godziny, lub do momentu aż masa serowa się zetnie i zarumieni, a pomidory przypieką. Ok. 10 minut przed końcem pieczenia, posmarować brzeg odłożonym jajkiem, by apetycznie się zezłocił
- tartę lekko przestudzić, by masa serowa bardziej stężała. Podawać na ciepło lub na zimno. Przed podaniem posypać świeżymi listkami bazylii


