Przepisy • Fotografia kulinarna
Katarzyna Anders

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

Najlepsze drożdżówki z rabarbarem i kruszonką to kusząca propozycja na wiosenne i letnie dni. Idealne ciasto drożdżowe, chrupiąca, maślana kruszonka i rabarbar z domieszką malin, a wszystko polane lekko cytrynowym lukrem. Czy takim drożdżówkom można się oprzeć?

Przepis na ciasto to mój sprawdzony, najlepszy przepis na drożdżówki – wychodzą naprawdę idealne i nie sprawiają żadnych trudności przy robieniu.

Podaję też mój trik na rabarbar – warto zasypać go cukrem na 1 do 2 godzin przed dodaniem na drożdżówki – pozbędziemy się nadmiaru soku i dzięki temu ciasto nam nie zamknie od rabarbaru.

Polecam, szczególnie na wiosenny lub letni piknik.

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką - przepis

9 średniej wielkości drożdżówek

Składniki

Ciasto

  • 300 g maki pszennej chlebowej
  • 50 g masła, roztopionego i chłodnego
  • 45 g cukru
  • 15 g drożdży
  • 120 ml mleka, letniego
  • 1 duże jajko
  • szczypta soli

Rabarbar z malinami

  • 300 g rabarbaru, waga po obraniu i pokrojeniu, tj. ok. 3 do 4 łodygi
  • 50 g malin, mogą być mrożone
  • 2 łyżki cukru
  • ok. 3 łyżeczki mąki pszennej

Do posmarowania

  • 1 małe jajko
  • 1 łyżeczka mleka

Kruszonka

  • 35 g mąki pszennej
  • 25 g zimnego masła
  • 20 g cukru

Lukier

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki gorącej wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Wykonanie

  • rabarbar obrać i pokroić na małe kawałki. Dać do miski, zasypać 2 łyżkami cukru i przemieszać. Jeśli mamy mrożone maliny to również dorzucić je do miski, żeby zdążyły się rozmrozić. Odstawić na czas robienia i wyrastania ciasta tj na około 1,5 do 2 godzin. Jeśli mamy świeże maliny to dorzucamy je dopiero na koniec
  • zrobić rozczyn drożdżowy: z podanych ilości wziąć łyżkę cukru i łyżkę mąki, całe drożdże, dodać wszystko do mleka i rozmieszać. Zostawić na ok. 10 min w miarę ciepłym miejscu, by rozczyn wyrósł
  • w misce umieścić mąkę, cukier, jajko, sól i dodać gotowy rozczyn. Dobrze wymieszać i zacząć wyrabiać, np. mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego
  • w trakcie dodać roztopione, ale chłodne masło i dalej wyrabiać ciasto. Wyrobić kilka minut, do czasu aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne
  • kulę wyrobionego ciasta zostawić w misce, przykryć wilgotną ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość – potrwa to ok. 1 do 1,5 godziny
  • przygotować kruszonkę – szybko zagnieść zimne masło z mąką i cukrem, tak, by jak najmniej dotykać ciasta, by się nie ogrzało – ja to robię na szybko mikserem, aż kruszonką będzie mieć konsystencje grubego piasku i grudek – taką wstawić do lodówki
  • wyrośnięte ciasto drożdżowe krótko zagnieść, podzielić je na 9 równych części, ukształtować kule i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli nie jesteśmy pewni czy kule są równe to możemy się wspomóc wagą. Zostawić kule na ok. 15 min. do napuszenia, przykryte wilgotną ściereczką
  • maliny przemieszać z rabarbarem i odlać dokładnie sok, który wyciekł. Można się posłużyć sitkiem
  • każdą kulę lekko rozgnieść na placek i za pomocą dna szklanki o małej średnicy, wycisnąć na środku dołek. Dołek ma być głęboki, a ciasto w nim cienkie, niemal do blachy
  • nasypać do każdej bułeczki, do dołka, mąkę pszenną – ok. 1/3 łyżeczki na drożdżówkę. W każdym dołku umieścić rabarbar z malinami rozdzielajać go równo pomiędzy wszystkie drożdżówki. Jajko wymieszać z łyżeczką mleka i posmarować każdą drożdżówkę – głownie ciasto, ale też trochę rabarbar z malinami. Następnie posypać całość kruszonką
  • drożdżówki piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut, aż drożdżówki się przyrumienią. Upieczone drożdżówki wystudzić na kratce
  • przygotować lukier: dokładnie utrzeć łyżką wszystkie składniki. Polukrować drożdżówki polewając je stróżką lukru za pomocą łyżeczki

Przepis własny.

Polub i bądź w kontakcie

Zobacz także



Lubisz? :)