Deser z granatem i białą czekoladą - przepis
2 duże lub 4 małe porcje
Składniki
- 140 g oczyszczonych nasion granatów (tj. 1 mały owoc)
krem
- 100 g śmietany 36 %
- 100 g serka mascarpone
- 50 g białej czekolady
- 1 łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 1 łyżka likieru amaretto lub syropu amaretto
do posypania
- 10 g (2 płaskie łyżki) prażonych płatków migdałów
Wykonanie
- jeśli nie mamy uprażonych wcześniej płatków migdałów, to uprażyć je najpierw, by zdążyły wystygnąć. Płatki migdałów wysypujemy na suchą patelnię i prażymy, cały czas przerzucając, aż się przyrumienią. Trzeba bardzo uważać bo łatwo się przypalają
- obrać owoc granatu i wydobyć z niego nasionka. Tutaj przedstawiam najprostszy i najlepszy, niebrudzący sposób
- czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i zostawić na chwilę by nieco ostygła, ale nie stężała
- śmietanę ubić niemal na sztywno, pod koniec dodając serek mascarpone, a następnie białą czekoladę oraz cukier waniliowy. Na końcu na wolnych obrotach wmieszać likier lub syrop amaretto
- do 2 pucharków rozłożyć połowę owoców, następnie rozłożyć połowę kremu, a później rozłożyć drugą połowę owoców i drugą połowę kremu
- z wierzchu posypać prażonymi płatkami migdałów i od razu podawać
- jeśli chcemy podać deser później, to można rozłożyć owoce z kremem i przechowywać kilka godzin w lodówce, a płatkami migdałów posypać dopiero przed samym podaniem (dzięki temu płatki będą chrupkie)
