by Katarzyna Anders

Deser z granatem i białą czekoladą

MigdałyDeseryGranatWalentynkiPrzyjęcia i imprezyMascarponeAmarettoCzekoladaDesery na zimno, musy i kremyBez glutenu

Wykwintny deser z granatów i kremu z mascarpone, śmietany, białej czekolady z dodatkiem amaretto oraz prażonymi płatkami migdałów.

Polecam jako elegancki deser. Z podanej ilości można przyrządzić 2 większe porcje w pucharkach – wtedy, tak jak w przepisie, układamy dwie warstwy. Lub 4 małe porcje, np. w kieliszkach do martini – wtedy układamy tylko jedną warstwę, tzn. wsypujemy do kieliszka granaty, a na nie dajemy krem i płatki migdałów.

Amaretto można pominąć lub zastąpić je bezalkoholowym syropem o smaku amaretto.

Żeby bezproblemowo i szybko obrać granaty, polecam poradę “Jak poprawnie obrać owoc granatu?”.

Deser z granatem i białą czekoladą – przepis

Porcja

2 duże lub 4 małe porcje

Składniki

  • 140 g oczyszczonych nasion granatów (tj. 1 mały owoc)

krem

  • 100 g śmietany 36 %
  • 100 g serka mascarpone
  • 50 g białej czekolady
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżka likieru amaretto lub syropu amaretto

do posypania

  • 10 g (2 płaskie łyżki) prażonych płatków migdałów

Wykonanie

  • jeśli nie mamy uprażonych wcześniej płatków migdałów, to uprażyć je najpierw, by zdążyły wystygnąć. Płatki migdałów wysypujemy na suchą patelnię i prażymy, cały czas przerzucając, aż się przyrumienią. Trzeba bardzo uważać bo łatwo się przypalają
  • obrać owoc granatu i wydobyć z niego nasionka. Tutaj przedstawiam najprostszy i najlepszy, niebrudzący sposób
  • czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i zostawić na chwilę by nieco ostygła, ale nie stężała
  • śmietanę ubić niemal na sztywno, pod koniec dodając serek mascarpone, a następnie białą czekoladę oraz cukier waniliowy. Na końcu na wolnych obrotach wmieszać likier lub syrop amaretto
  • do 2 pucharków rozłożyć połowę owoców, następnie rozłożyć połowę kremu, a później rozłożyć drugą połowę owoców i drugą połowę kremu
  • z wierzchu posypać prażonymi płatkami migdałów i od razu podawać
  • jeśli chcemy podać deser później, to można rozłożyć owoce z kremem i przechowywać kilka godzin w lodówce, a płatkami migdałów posypać dopiero przed samym podaniem (dzięki temu płatki będą chrupkie)

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
MigdałyDeseryGranatWalentynkiPrzyjęcia i imprezyMascarponeAmarettoCzekoladaDesery na zimno, musy i kremyBez glutenu
Przepis własny