by Katarzyna Anders

Czekoladowo-marchewkowe babeczki wielkanocne

Babeczki i muffinyWielkanocMarchewkaMascarponeŚmietanaBabeczkiCzekolada

Mokre, mocno czekoladowe babeczki marchewkowe z czekoladowym kremem oraz jajeczkami z czekolady, będą ozdobą wielkanocnego stołu.

Babeczki powstały na bazie mojego ulubionego ciasta marchewkowego i zostały wzbogacone kakao i kawałkami mlecznej czekolady, a dodatkowo pokryte mocno czekoladowym kremem z mascarpone i śmietany.

Do dekoracji polecam jasne, pastelowe jajeczka, które ładnie kontrastują z kolorem czekolady, a w środku są również czekoladowe. Dzięki temu są dość miękkie i można je bez problemu zjeść razem z babeczką.

Polecam na Wielkanoc i nie tylko! :)

Czekoladowo-marchewkowe babeczki wielkanocne – przepis

Porcja

12 babeczek pieczonych w formie na muffinki

Składniki

  • 140 g marchewki (waga po obraniu)
  • 2 jajka
  • 85 g masła
  • 125 g cukru
  • 10 g cukru waniliowego
  • 135 g mąki
  • ½ łyżeczki sody
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i ¾ łyżki gorzkiego kakao
  • 50 g czekolady mlecznej

do formy

  • trochę miękkiego masła
  • trochę mąki lub kakao

krem czekoladowy

  • 140 g śmietany 36%, schłodzonej
  • 140 g sera mascarpone
  • 50 g cukru pudru
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżeczki gorzkiego kakao

do dekoracji

  • 36 czekoladowych jajeczek

Wykonanie

  • marchewkę obrać, a następnie zmielić w malakserze lub zetrzeć na drobne wiórki
  • jeśli masło nie jest dość miękkie, to można je roztopić i wystudzić
  • czekoladę posiekać na małe kawałeczki. Łatwiej to robić gdy jest nieco schłodzona
  • do jajek dodać cukier oraz cukier waniliowy i ucierać mikserem na jasną, puszystą masę
  • następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą i kakao oraz masło, krótko zmiksować i na końcu dodać marchewkę i czekoladę i wymieszać na najwolniejszych obrotach miksera
  • formę na muffinki wysmarować masłem i wysypać mąką lub kakao (trzeba pamiętać, że przy kakao spód będzie ciemniejszy). Można też po prostu użyć papilotek do muffinków
  • ciasto nałożyć do ok. 2/3 wysokości foremek
  • piec w 190 °C przez 20 do 25 minut, do suchego patyczka, lecz nie dłużej by babeczki nie wyschły
  • babeczki studzić kilka minut w formie, a następnie wyjąć i studzić na kratce

krem

  • czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić by były jak najchłodniejsze, ale wciąż płynne
  • mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder
  • do śmietany dodać serek mascarpone i zmiksować do połączenia
  • następne dodać roztopione czekolady oraz kakao i zmiksować do uzyskania jednolitej masy
  • krem schłodzić w lodówce i tam trzymać, aż do nałożenia na babeczki

dekorowanie

  • krem wyciskać na całkowicie wystudzone babeczki, za pomocą rękawa cukierniczego
  • na wierzch każdej babeczki położyć 3 jajeczka czekoladowe
  • babeczki przechowywać w lodówce

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Babeczki i muffinyWielkanocMarchewkaMascarponeŚmietanaBabeczkiCzekolada
Przepis własny