Czekoladowo-marchewkowe babeczki wielkanocne - przepis
12 babeczek pieczonych w formie na muffinki
Składniki
- 140 g marchewki (waga po obraniu)
- 2 jajka
- 85 g masła
- 125 g cukru
- 10 g cukru waniliowego
- 135 g mąki
- ½ łyżeczki sody
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i ¾ łyżki gorzkiego kakao
- 50 g czekolady mlecznej
do formy
- trochę miękkiego masła
- trochę mąki lub kakao
krem czekoladowy
- 140 g śmietany 36%, schłodzonej
- 140 g sera mascarpone
- 50 g cukru pudru
- 50 g czekolady mlecznej
- 50 g czekolady gorzkiej
- 2 łyżeczki gorzkiego kakao
do dekoracji
- 36 czekoladowych jajeczek
Wykonanie
- marchewkę obrać, a następnie zmielić w malakserze lub zetrzeć na drobne wiórki
- jeśli masło nie jest dość miękkie, to można je roztopić i wystudzić
- czekoladę posiekać na małe kawałeczki. Łatwiej to robić gdy jest nieco schłodzona
- do jajek dodać cukier oraz cukier waniliowy i ucierać mikserem na jasną, puszystą masę
- następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą i kakao oraz masło, krótko zmiksować i na końcu dodać marchewkę i czekoladę i wymieszać na najwolniejszych obrotach miksera
- formę na muffinki wysmarować masłem i wysypać mąką lub kakao (trzeba pamiętać, że przy kakao spód będzie ciemniejszy). Można też po prostu użyć papilotek do muffinków
- ciasto nałożyć do ok. 2/3 wysokości foremek
- piec w 190 °C przez 20 do 25 minut, do suchego patyczka, lecz nie dłużej by babeczki nie wyschły
- babeczki studzić kilka minut w formie, a następnie wyjąć i studzić na kratce
krem
- czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić by były jak najchłodniejsze, ale wciąż płynne
- mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder
- do śmietany dodać serek mascarpone i zmiksować do połączenia
- następne dodać roztopione czekolady oraz kakao i zmiksować do uzyskania jednolitej masy
- krem schłodzić w lodówce i tam trzymać, aż do nałożenia na babeczki
dekorowanie
- krem wyciskać na całkowicie wystudzone babeczki, za pomocą rękawa cukierniczego
- na wierzch każdej babeczki położyć 3 jajeczka czekoladowe
- babeczki przechowywać w lodówce
