Czekolada na gorąco do picia - przepis
na 2 kubki po 250 ml, tj. na porcje dla dwóch osób
Składniki
- 300 ml mleka 3,2%
- 150 ml śmietanki 30%
- 80 g czekolady mlecznej
- 50 g czekolady gorzkiej, minimum 70% kakao
- szczypta cynamonu
- kilka kropli ekstraktu waniliowego z prawdziwej wanilii
do podania
- słodkie pianki
- kakao do oprószenia
Wykonanie
- w garnuszku z grubym dnem umieścić mleko, śmietankę i drobno połamane czekolady gorzką i mleczną. Doprawić cynamonem i ekstraktem z wanilii
- całość podgrzewać na wolnym ogniu, aż czekolady się całkowicie roztopią. Od czasu do czasu zamieszać
- zdjąć czekoladę z ognia i odstawić na około 15 do 20 minut, co pozwoli czekoladzie w pełni się roztopić i połączyć z mlekiem i śmietanką
- po tym czasie ponownie podgrzać czekoladę i intensywnie mieszać, koniecznie trzepaczką kuchenną. Odczekanie, ponownie podgrzanie oraz mieszanie trzepaczką, która ostatecznie rozbije każdy kryształek czekolady i napowietrzy napój, zapewnią nam aksamitną czekoladę do picia
- gorącą czekoladę przelać do kubków, ozdobić piankami, jeśli lubimy. Można oprószyć sypkim kakao dla dekoracji. Gorącą czekolade można również podać z kleksem słodkiej bitej śmietany, zamiast pianek



