Cynamonowe pączki z dziurką - przepis
na ok. 9 pączków
Składniki
- 150 ml ciepłego mleka
- 7 g drożdży świeżych
- 1 łyżka miękkiego lub roztopionego masła
- 60 g drobnego cukru
- 1 jajko
- 315 g mąki pszennej luksusowej
- 1/2 łyżeczka soli
do posmarowania
- 1 jajko
cukrowo-cynamonowa posypka
- 40 g masła
- 120 g drobnego cukru
- 1/2 łyżki cynamonu
dodatkowo
- foremki w kształcie koła lub szklanki do wycinania o średnicy ok. 8 cm oraz mniejsza o średnicy ok 4,5 cm
Wykonanie
- z podanych ilości składników na ciasto, odjąć łyżkę mąki, łyżkę cukru i dodać je do ciepłego mleka, następnie wkruszyć drożdże i dobrze wymieszać. Odstawić na 10 do 15 min. w ciepłe miejsce, aż rozczyn urośnie
- w dużej misce umieścić mąkę, cukier, sól, rozczyn, jajko i chwilę wyrobić, aż do uzyskania jednolitej masy. Wtedy dodać masło. Następnie długo i intensywnie wyrabiać ciasto – aż stanie się gładkie i elastyczne. Potrzeba na to ok. 12 min. wyrabiania ręcznego lub 8 min. wyrabiania robotem z hakiem do ciasta drożdżowego
- zostawić ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. godzinę, aż podwoi objętość
- wyrośnięte ciasto zagnieść przez krótką chwilę, wyłożyć na blat oprószony niewielką ilością mąki i rozwałkować na grubość ok. 13 mm. Większą foremką wycinać koła, a na ich środku mniejszą foremką wycinać dziurki. Powtarzać, aż do wykorzystania całego ciasta
- pączki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
- pączki zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 45 min
- każdy pączek posmarować, za pomocą pędzelka, roztrzepanym jajkiem
- piec w 180ºC przez ok. 12-14 minut, aż pączki będą mocno przyrumienione na złotobrązowy kolor
- w międzyczasie roztopić masło, a w miseczce wymieszać cukier z cynamonem
- pączki przestudzić przez ok. 4 minuty
- jeszcze gorące, smarować z każdej strony, za pomocą pędzelka, sporą ilością roztopionego masła, a następnie obtaczać dokładnie w cukrowo-cynamonowej posypce
- zostawić do wystudzenia na kratce
