Cukinia faszerowana kurczakiem i pomidorami - przepis
3 duże lub 6 małych porcji
Składniki
- 3 grube, średniej wielkości cukinie
- 340 g piersi kurczaka (2 piersi)
- 1 puszka pomidorów lub 2 do 3 duże, aromatyczne pomidory
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 3/4 łyżeczki tymianku
- 1 łyżka oliwy
do posmarowania cukinii
- 1 łyżka oliwy
do posypania
- 40 g żółtego sera, najlepiej cheddar
Wykonanie
- cukinie dokładnie umyć, ale nie obierać
- cukinie przekroić wzdłuż na pół. Zwrócić uwagę, by kroić tak, że dwie połówki po przecięciu równo i stabilnie leżały
- wszystkie cukinie wydrążyć za pomocą łyżki. Drążyć dość głęboko, ale tak by cukinia została stabilna i nie przedziurawiła się, tj. na grubość ok 0,5 do 1 cm. Wydrążony miąższ odłożyć na bok, nie wyrzucać go
- za pomocą malaksera, siekając bardzo krótko, alb po po prostu za pomocą noża, posiekać drobno wszystkie składniki, tj. cebulę, ząbki czosnku, pomidory, wydrążony miąższ z cukinii oraz piersi kurczaka
- na patelnię wlać 1 łyżkę oliwy i podsmażyć krótko cebulę, następnie dodać czosnek oraz kurczaka. Dodać wszystkie przyprawy i podsmażać aż mięso się zarumieni
- następnie dodać miąższ z cukinii, podsmażyć, a po ok. 3 min. dodać pomidory. Podsmażać, aż farsz odparuje i będzie dość gęsty, trwa to od ok. 10 do 15 minut
- za pomocą pędzelka przesmarować wydrążone cukinie oliwą z zewnątrz oraz wewnątrz
- cukinie ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i rozdzielić do nich farsz
- zetrzeć ser i posypać nim farsz
- cukinie włożyć do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec przez 25 do 30 minut, z czego ostatnie 10 min. z termoobiegem, by przypiec ser
- podawać gorące
