by Katarzyna Anders

Cukinia faszerowana kurczakiem i pomidorami

Zapiekanki, tarty, z piecaSylwester i KarnawałCukiniaPomidoryKurczakSery żółteFaszerowane warzywa

Pomysł na lekki, ale sycący posiłek z cukinii, idealny na lato. Cukinia faszerowana kurczakiem i pomidorami, doprawiona ziołami smakuje wyśmienicie i jest prosta w przygotowaniu.

Ja do przygotowaniu tego dania wykorzystuję malakser – rozdrabniam w nim cebulę, czosnek, pomidory, miąższ z cukinii oraz kurczaka. Po bardzo krótkim siekaniu, składniki są drobno pokrojone ale nie są “papką”. Bardzo skraca to czas przygotowania tego dania i czyni je niemal ekspresowym.

Jeśli nie mamy malaksera, to z powodzeniem możemy posiekać wszystkie składniki nożem. Kurczak wystarczy, że będzie drobno pokrojony – nie trzeba go mielić. Jeśli jednak mamy akurat mielonego kurczaka, to również świetnie się nada.

Jeśli mamy bardzo soczyste, aromatyczne i miękkie pomidory możemy użyć 2 do 3 dużych świeżych pomidorów zamiast tych z puszki. Jeśli natomiast pomidory nie są dość aromatyczne to polecam dodać pół łyżki koncentratu pomidorowego.

Zwiększając ilość składników odpowiednio do 6 do 8 cukinii, które upieczemy na dwóch blachach, można przygotować smaczny letni obiad na dużą liczbę osób.

Cukinia faszerowana kurczakiem i pomidorami – przepis

Porcja

3 duże lub 6 małych porcji

Składniki

  • 3 grube, średniej wielkości cukinie
  • 340 g piersi kurczaka (2 piersi)
  • 1 puszka pomidorów lub 2 do 3 duże, aromatyczne pomidory
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 3/4 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżka oliwy

do posmarowania cukinii

  • 1 łyżka oliwy

do posypania

  • 40 g żółtego sera, najlepiej cheddar

Wykonanie

  • cukinie dokładnie umyć, ale nie obierać
  • cukinie przekroić wzdłuż na pół. Zwrócić uwagę, by kroić tak, że dwie połówki po przecięciu równo i stabilnie leżały
  • wszystkie cukinie wydrążyć za pomocą łyżki. Drążyć dość głęboko, ale tak by cukinia została stabilna i nie przedziurawiła się, tj. na grubość ok 0,5 do 1 cm. Wydrążony miąższ odłożyć na bok, nie wyrzucać go
  • za pomocą malaksera, siekając bardzo krótko, alb po po prostu za pomocą noża, posiekać drobno wszystkie składniki, tj. cebulę, ząbki czosnku, pomidory, wydrążony miąższ z cukinii oraz piersi kurczaka
  • na patelnię wlać 1 łyżkę oliwy i podsmażyć krótko cebulę, następnie dodać czosnek oraz kurczaka. Dodać wszystkie przyprawy i podsmażać aż mięso się zarumieni
  • następnie dodać miąższ z cukinii, podsmażyć, a po ok. 3 min. dodać pomidory. Podsmażać, aż farsz odparuje i będzie dość gęsty, trwa to od ok. 10 do 15 minut
  • za pomocą pędzelka przesmarować wydrążone cukinie oliwą z zewnątrz oraz wewnątrz
  • cukinie ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i rozdzielić do nich farsz
  • zetrzeć ser i posypać nim farsz
  • cukinie włożyć do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec przez 25 do 30 minut, z czego ostatnie 10 min. z termoobiegem, by przypiec ser
  • podawać gorące

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Zapiekanki, tarty, z piecaSylwester i KarnawałCukiniaPomidoryKurczakSery żółteFaszerowane warzywa
Przepis własny