Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i fetą - przepis
4 porcje
Składniki
- 4 okrągłe cukinie
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 2 średnie pomidory
- 1 łyżka koncentratu 30% lub pasty pomidorowej
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/3 łyżeczki tymianku, świeżego lub suszonego
- 100 g kaszy jaglanej
- 50 g sera feta
do posmarowania cukinii
- trochę oliwy
Wykonanie
- kaszę jaglaną przepłukać wrzątkiem, a następnie ugotować w osolonej wodzie przez 15 min. i przecedzić
- w międzyczasie umyć cukinie, odkroić wierzch, tak by otrzymać “czapeczkę”, następnie wydrążyć środek za pomocą łyżki – jak najgłębiej, ale do momentu by ścianki pozostały sztywne i “pewne”, tj. na grubości ok. 1,5 cm
- wydrążone cukinie lekko posmarować z zewnątrz i wewnątrz oliwą
- wydrążony miąższ przesiekać nożem na małe kawałki
- cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, a pomidory obrać ze skórki i pokroić w niewielką kostkę
- na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę, po chwili dodając czosnek. Następnie dodać miąższ z cukinii i przesmażać, aż woda odparuje. Dodać pomidory oraz koncentrat i również odparować większość wody, by farsz był w miarę gęsty
- farsz doprawić pieprzem, solą i tymiankiem. Następnie dodać kaszę jaglaną i wymieszać
- na końcu dodać rozkruszony w dłoniach ser feta i wmieszać go do farszu, by częściowo się rozpuścił, a częściowo zostały kawałki
- farsz nałożyć do cukinii, tak by trochę wystawał ponad i zamknąć “czapeczkami” – nie szczelnie, a tylko położyć na wierzchu
- cukinie ułożyć w ceramicznym naczyniu do zapiekania. Przy większej ilości sztuk można na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
- piec przez 30 min. w 200ºC. Ja piekłam w opcji góra-dół, której używam do zdecydowanej większości przepisów
