Crumble ze śliwkami i migdałami

Crumble ze śliwkami i migdałami

Jeden z najprostszych jesiennych deserów – śliwki zapiekane pod słodką kruszonką z migdałami. Najlepsze na ciepło! :)

Owoce pod chrupiącą kruszonką to duet idealny, który sprawdzą się na każdą okazję. Deser najlepiej smakuje jeszcze ciepły, podany z lodami waniliowymi lub sosem waniliowym :) Co to byłaby za jesień bez chociaż jednego crumble ze śliwkami? ;)

Crumble ze śliwkami i migdałami

6 kokilek po 150 ml

Składniki

kruszonka

  • 100 g mąki pszennej, krupczatki
  • 60 g zimnego masła
  • 55 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 25 g płatków migdałowych

śliwki

  • 10 średnich śliwek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka soku pomarańczowego

do wysmarowania foremek

  • trochę masła

Wykonanie

  • masło, mąkę, cukier i cukier waniliowy szybko wymieszać i zagnieść w kruszonkę. Najlepiej zrobić to mikserem, by nie ogrzewać ciasta. Kruszonka powinna mieć konsystencję piasku. Na koniec wmieszać płatki migdałowe
  • śliwki przekroić na pół, wyjąć pestki, a następnie pokroić na mniejsze kawałki, np. ósemki
  • w garnku umieścić śliwki, dodać sok pomarańczowy, cukier, cukier waniliowy oraz cynamon i całość przemieszać. Śliwki gotować ok. 5 minut na średnim ogniu. Nie muszą zmięknąć – mają się tylko oblepić sokiem i cukrem
  • kokilki natrzeć masłem, rozłożyć do nich śliwki, a następnie każdą porcję posypać kruszonką
  • piec w 200ºC przez ok. 20 min. lub do momentu, aż kruszonka będzie mocno przyrumieniona, na ciemnozłoty kolor. By deser był smaczny, kruszonka musi być przyrumieniona, a nie jasna
Crumble ze śliwkami i migdałami

Przepis własny, inspirowany przepisem na Plum Crumble z BBC Good Food.

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)