Crème brûlée

Crème brûlée

Jeden z najlepiej znanych deserów świata – pyszny krem z żółtek i śmietany z chrupiącą warstwą karmelu na wierzchu.

Niestety, aby łatwo wykonać crème brûlée najlepiej dysponować palnikiem do karmelizowania cukru. Niektórzy radzą sobie karmelizując cukier za pomocą grilla w piekarniku, jednak ja nie sprawdziłam tej metody, więc nie mogę się wypowiedzieć. Natomiast palnik znacząco ułatwia pracę, a poza tym można go wykorzystać do kilku innych dań, więc jeśli crème brûlée to jeden z Waszych ulubionych deserów (mój tak!:)), to warto kupić taki palnik.

Na pewno obowiązkowy jest zestaw kokilek do zapiekania. Mogą to być zwykłe kokilki, jak u mnie, lub specjalne do crème brûlée, które są bardziej płytkie, a szersze, dzięki czemu mamy większą powierzchnię karmelu.

Poza samym procesem karmelizacji cukru, krem jest bardzo prosty do wykonania, tak więc polecam :)

Crème brûlée

6 kokilek po 150 ml

Składniki

  • 400 g śmietany 36%
  • 6 żółtek
  • 5 łyżek cukru pudru
  • ziarenka z 1 laski wanilii

do skarmelizowania

  • 6 kopiastych łyżeczek cukru

Wykonanie

  • laskę wanilii przeciąć na pół i wydrążyć z ziarenek
  • ziarenka wanilii wrzucić do śmietany i podgrzać w garnuszku, aż będzie ciepła – tak by aromat wanilii się uwolnił. Nie zagotowywać śmietany. Następnie śmietanę wystudzić
  • żółtka zmiksować z cukrem pudrem, ale tylko do momentu gdy zaczną zmieniać kolor na jasny, a nie do puszystości
  • do żółtek dodać przestudzoną śmietanę, ciągle mieszając
  • jeśli jest potrzeba (np. powstały drobne grudki), to przecedzić przez sitko
  • masę rozlać do kokilek
  • zapiekać w 110ºC przez 50 min lub do momentu, aż krem się lekko zetnie, a środek będzie mieć konsystencję galaretki
  • przestudzić, a następnie wstawić do lodówki na minimum 3 h , a najlepiej na całą noc
  • tuż przed podaniem osuszyć powierzchnie kremu papierowym ręcznikiem, następnie każdą porcję posypać cukrem (w ilości jednej kopiastej łyżeczki na porcję) i skarmelizować cukier za pomocą palnika. Starać się zrobić to dość szybko, by krem się niepotrzebnie nie podgrzał
  • podawać od razu – gdy karmel jest ciepły, a krem zimny
Crème brûlée

Przepis, po modyfikacjach, z blogu Moje wypieki

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)