Crème brûlée - przepis
6 kokilek po 150 ml
Składniki
- 400 g śmietany 36%
- 6 żółtek
- 5 łyżek cukru pudru
- ziarenka z 1 laski wanilii
do skarmelizowania
- 6 kopiastych łyżeczek cukru
Wykonanie
- laskę wanilii przeciąć na pół i wydrążyć z ziarenek
- ziarenka wanilii wrzucić do śmietany i podgrzać w garnuszku, aż będzie ciepła – tak by aromat wanilii się uwolnił. Nie zagotowywać śmietany. Następnie śmietanę wystudzić
- żółtka zmiksować z cukrem pudrem, ale tylko do momentu gdy zaczną zmieniać kolor na jasny, a nie do puszystości
- do żółtek dodać przestudzoną śmietanę, ciągle mieszając
- jeśli jest potrzeba (np. powstały drobne grudki), to przecedzić przez sitko
- masę rozlać do kokilek
- zapiekać w 110ºC przez 50 min lub do momentu, aż krem się lekko zetnie, a środek będzie mieć konsystencję galaretki
- przestudzić, a następnie wstawić do lodówki na minimum 3 h , a najlepiej na całą noc
- tuż przed podaniem osuszyć powierzchnie kremu papierowym ręcznikiem, następnie każdą porcję posypać cukrem (w ilości jednej kopiastej łyżeczki na porcję) i skarmelizować cukier za pomocą palnika. Starać się zrobić to dość szybko, by krem się niepotrzebnie nie podgrzał
- podawać od razu – gdy karmel jest ciepły, a krem zimny
