by Katarzyna Anders

Cottage pie

Zapiekanki, tarty, z piecaSylwester i KarnawałPrzyjęcia i imprezyZiemniakiWołowinaWinoZapiekankiKuchnia brytyjska

Cottage pie, czyli zapiekanka wiejska, to brytyjska zapiekanka mięsno-warzywna, przykryta purée ziemniaczanym, na którym tworzy się chrupiąca, spieczona skórka.

To pyszne i treściwe danie pochodzi z Wielkiej Brytanii i Irlandii. Nazwa „cottage pie” funkcjonuje od końca XVIII wieku, kiedy ziemniaki jako codzienny posiłek, stały się popularne wśród mieszkańców angielskiej wsi, żyjących w małych domkach zwanych właśnie „cottage”. Wtedy pod nazwą „cottage pie” kryły się wszelkiego rodzaju zapiekanki składające się z warstwy mięsa i gniecionych ziemniaków.

Obecnie cottage pie to zapiekanka na bazie mięsa wołowego. Równie popularna jest jej odmiana na bazie jagnięciny, czyli zapiekanka pasterska shepherd’s pie.

Danie jest dość czasochłonne, ale warto je zrobić. Tym bardziej, że świetnie się przechowuje i odgrzewane jest równie dobre, a nawet lepsze niż pierwszego dnia.

Cottage pie – przepis

Porcja

forma ceramiczna prostokątna 21x27 cm

Składniki

warstwa mięsno-warzywna

  • 650 g mięsa wołowego mielonego
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 3 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2/3 szklanki wina czerwonego wytrawnego
  • 1 mały liśc laurowy
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/3 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki sosu Worcestershire
  • 2 łyżki oliwy

purée ziemniaczane

  • 1 kg ziemniaków (waga po obraniu)
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki mleka
  • 1 kopiasta łyżka masła
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Wykonanie

  • obrać i posiekać w kostkę cebulę, marchew i seler naciowy, a ząbki czosnku przecisnąć przez praskę
  • obrać ziemniaki i ugotować je w osolonej wodzie
  • na oliwie zeszklić cebulę i czosnek, po chwili dodać marchew i seler, a po ok. 5 minutach mięso
  • doprawić ziołami i pieprzem
  • po ok. 10 minutach, gdy mięso się przesmaży, wlać do niego wino i poczekać aż całe odparuje
  • następnie dodać przecier pomidorowy i trzymać na wolnym ogniu jeszcze przez 10 minut
  • na końcu mięso z warzywami posolić
  • ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę i wymieszać ze śmietaną, mlekiem i masłem na gładką masę
  • purée ziemniaczane doprawić solą i pieprzem
  • naczynie żaroodporne wysmarować oliwą
  • w naczyniu wyłożyć najpierw masę mięsną, a na nią wyłożyć purée ziemniaczane
  • wierzch purée wyrównać. Można zrobić fale za pomocą łyżki, lub rowki lub fale widelcem - wierzch będzie ładniej wyglądał po upieczeniu. Na specjalne okazje można wycisnąć purée ziemniaczane za pomocą rękawa z ozdobną końcówką, tworząc chmurki lub ozdobne paski
  • zapiekać przez 30 do 35 minut, w 190°C z termoobiegiem, by purée się przyrumieniło
  • po upieczeniu odstawić na 5 minut, a następnie pokroić na kawałki i podawać

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Zapiekanki, tarty, z piecaSylwester i KarnawałPrzyjęcia i imprezyZiemniakiWołowinaWinoZapiekankiKuchnia brytyjska
Przepis własny na podstawie klasycznej wersji z brytyjskich programów kulinarnych. Historia Cottage pie za Wikipedia.org