Cottage pie - przepis
forma ceramiczna prostokątna 21x27 cm
Składniki
warstwa mięsno-warzywna
- 650 g mięsa wołowego mielonego
- 2 duże cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 3 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2/3 szklanki wina czerwonego wytrawnego
- 1 mały liśc laurowy
- 1 łyżeczka tymianku
- 1/3 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki sosu Worcestershire
- 2 łyżki oliwy
purée ziemniaczane
- 1 kg ziemniaków (waga po obraniu)
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki mleka
- 1 kopiasta łyżka masła
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Wykonanie
- obrać i posiekać w kostkę cebulę, marchew i seler naciowy, a ząbki czosnku przecisnąć przez praskę
- obrać ziemniaki i ugotować je w osolonej wodzie
- na oliwie zeszklić cebulę i czosnek, po chwili dodać marchew i seler, a po ok. 5 minutach mięso
- doprawić ziołami i pieprzem
- po ok. 10 minutach, gdy mięso się przesmaży, wlać do niego wino i poczekać aż całe odparuje
- następnie dodać przecier pomidorowy i trzymać na wolnym ogniu jeszcze przez 10 minut
- na końcu mięso z warzywami posolić
- ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę i wymieszać ze śmietaną, mlekiem i masłem na gładką masę
- purée ziemniaczane doprawić solą i pieprzem
- naczynie żaroodporne wysmarować oliwą
- w naczyniu wyłożyć najpierw masę mięsną, a na nią wyłożyć purée ziemniaczane
- wierzch purée wyrównać. Można zrobić fale za pomocą łyżki, lub rowki lub fale widelcem – wierzch będzie ładniej wyglądał po upieczeniu. Na specjalne okazje można wycisnąć purée ziemniaczane za pomocą rękawa z ozdobną końcówką, tworząc chmurki lub ozdobne paski
- zapiekać przez 30 do 35 minut, w 190°C z termoobiegiem, by purée się przyrumieniło
- po upieczeniu odstawić na 5 minut, a następnie pokroić na kawałki i podawać





