Ciasto z truskawkami

Ciasto z truskawkami

Ucierane ciasto z truskawkami to letnia klasyka i absolutny mus w sezonie truskawkowym.

To jest pełne truskawek i bardzo proste w wykonaniu. Najlepsze posypane cukrem pudrem.

Czas pieczenia może być różny, ze względu na Wasz piekarnik. Być może wystarczy Wam już 60 min pieczenia, a być może potrzebne będzie 100 min. U mnie ciasto to piecze się dość długo. Najpewniejszą metodą jest sprawdzić stan ciasta drewnianym patyczkiem – gdy wbity patyczek będzie suchy to znaczy, że ciasto jest gotowe. Z zewnątrz powinno mocno wyrosnąć i być złotobrązowe.

Jeśli patyczek jest wciąż mokry i ciasto wymaga dalszego pieczenia, a jest już mocno rumiane, to możecie je przykryć folią aluminiową, co powstrzyma dalsze przypiekanie i pozwoli ciastu się dopiec.

Ciasto z truskawkami

na tortownicę 26 cm

Składniki

  • 170 g masła
  • 220 g drobnego cukru
  • 15 g cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 260 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 550 g truskawek

do posypania

  • cukier puder

Wykonanie

  • truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować, a następnie przekroić na pół
  • masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładką i puszystą, jasną masę
  • następnie, dodając jajka, dalej ucierać
  • dodać przesiane mąki z proszkiem i sok z cytryny
  • formę wyłożyć papierem do pieczenia, a z zewnątrz owinąć folią aluminiową (gdyby wyciekło trochę soku z truskawek, folia zapobiegnie jego kapaniu i przypalaniu)
  • wlać ciasto do formy, na górze rozłożyć truskawki, koniecznie krojeniem do góry
  • piec w 180°C przez 90-100 min lub do momentu gdy ciasto ładnie wyrośnie, będzie złotobrązowe, a wbity patyczek będzie suchy (być może wystarczy Wam już 60 min pieczenia)
  • lekko ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem
Ciasto z truskawkami
Ciasto z truskawkami
Ciasto z truskawkami

Przepis własny

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)