Ciasto z truskawkami - przepis
na tortownicę 26 cm
Składniki
- 170 g masła
- 220 g drobnego cukru
- 15 g cukru waniliowego
- 4 jajka
- 260 g mąki pszennej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 550 g truskawek
do posypania
- cukier puder
Wykonanie
- truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować, a następnie przekroić na pół
- masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładką i puszystą, jasną masę
- następnie, dodając jajka, dalej ucierać
- dodać przesiane mąki z proszkiem i sok z cytryny i wymieszać
- formę wyłożyć papierem do pieczenia, a z zewnątrz owinąć folią aluminiową (gdyby wyciekło trochę soku z truskawek, folia zapobiegnie jego kapaniu i przypalaniu)
- wlać ciasto do formy, na górze rozłożyć truskawki, koniecznie krojeniem do góry
- piec w 180°C przez 90-100 min lub do momentu gdy ciasto ładnie wyrośnie, będzie złotobrązowe, a wbity patyczek będzie suchy (być może wystarczy Wam już 60 min pieczenia)
- lekko ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem


