Ciasto ucierane z jagodami - przepis
forma 25 do 26 cm
Składniki
- 150 g masła
- 220 g drobnego cukru
- 10 g cukru waniliowego
- 4 jajka
- 80 g jogurtu naturalnego, gęstego
- 290 g mąki pszennej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
jagody
- 400 g jagód
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
do posypania
- cukier puder
Wykonanie
- wszystkie składniki na ciasto muszą być w temperaturze pokojowej
- jagody umyć i zostawić do całkowitego osuszenia na sicie
- masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładką i puszystą, jasną masę
- następnie, dodając jajka, dalej ucierać
- dodać jogurt i wymieszać
- dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i wymieszać
- do suchych jagód dodać mąkę ziemniaczaną i deliktanie przemieszać, by pokryła owoce
- dodać jagody i bardzo delikatnie, kilkoma ruchami wmieszać je w masę – nie musi być bardzo dokładnie i równomiernie
- formę wyłożyć papierem do pieczenia. Polecam zapiąć warstwę papieru na spodzie i resztę odciąć, a boki wyłożyć osobnym paskiem papieru – żeby pasek się trzymał do momentu wlania ciasta, warto boki przesmarować odrobiną masła lub zwilżyć minimalnie wodą. Z zewnątrz warto owinąć formę folią aluminiową (gdyby wyciekło trochę soku, folia zapobiegnie jego kapaniu i przypalaniu).
- wlać ciasto do formy
- piec w 180°C przez ok. 90 min. lub do momentu gdy ciasto ładnie wyrośnie, będzie złotobrązowe, a wbity patyczek będzie suchy (być może wystarczy Wam już 60 min pieczenia)
- lekko ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem


