Ciasto mocno czekoladowe - przepis
na tortownicę o średnicy 26 cm
Składniki
- 100 g czekolady gorzkiej min. 70%
- 100 g czekolady mlecznej
- 165 g masła
- 4 duże jajka
- 10 g cukru waniliowego
- 210 g cukru
- 190 g mąki
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
dodatkowo
- 40 g czekolady mlecznej
polewa
- 60 g czekolady mlecznej
dodatkowo
- ok. 12 truskawek lub odpowiadająca im ilość innych owoców leśnych
Wykonanie
- tabliczkę gorzkiej i tabliczkę mlecznej czekolady połamać na kawałki
- w rondelku rozpuścić masło. Gdy całe będzie płynne, zdjąć z ognia i wrzucić do niego połamaną czekoladę. Mieszać od czasu do czasu, aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolad i połączenia z masłem. Zostawić do przestudzenia
- z dodatkowej tabliczki czekolady mlecznej wziąć 40 g i pokroić w niewielką kostkę, a następnie włożyć na kilka minut do lodówki
- 4 jajka (w całości) miksować przez kilka minut z cukrem i cukrem waniliowym, aż do uzyskania jasnej, puszystej masy
- przestudzoną czekoladę z masłem wlać do jajek z cukrem i zmiksować do połączenia
- sól i proszek wymieszać z mąką i następnie dodać do masy. Ponownie zmiksować, aż do połączenia składników
- na koniec dodać schłodzoną, pokrojoną w kostkę czekoladę i delikatnie zmiksować. Schłodzenie spowoduje, że kawałki nie rozpuszczą się tak bardzo w cieście
- ciasto wlać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia
- piec w 190ºC przez 30-35 minut, aż wierzch ciasta się wybrzuszy. Nie piec dłużej bez potrzeby, bo przesuszymy ciasto. Sprawdzanie patyczkiem nie ma większego sensu, gdyż ciasto należy do ciężkich i mokrych – patyczek włożony pośrodku nie będzie suchy. Po upieczeniu ciasto nieco przestudzić i wyjąć z formy. Po wystudzeniu wierzch opadnie
- rozpuścić pozostałe 60 g czekolady mlecznej w kąpieli wodnej
- truskawki odszypułkować
- na przestudzonym cieście rozsmarować czekoladę, a po chwili ułożyć na wierzchu, na środku, truskawki
- poczekać aż czekolada zastygnie. Ciasto najlepiej smakuje schłodzone


