Ciasto marchewkowe - przepis
na tortownicę o średnicy 26 cm
Składniki
- 300 g marchwi
- 4 jajka
- 175 g masła
- 280 g cukru
- 10 g cukru waniliowego
- 280 g mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki przyprawy piernikowej
- 45 g orzechów włoskich
krem
- 250 g mascarpone
- 80 g śmietany 36%
- 70 g cukru pudru
- 5 g cukru waniliowego
- 1 łyżka soku z cytryny
do posypania
- 25 g orzechów włoskich
Wykonanie
- marchewkę zmielić w malakserze lub zetrzeć na drobne wiórki
- orzechy włoskie do ciasta posiekać, ale niezbyt drobno
- jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę
- wymieszać ze sobą mąkę, proszek, sodę, cynamon i przyprawę i dodać do masy jajecznej i ponownie zmiksować
- następnie dodać marchewkę, później masło i na końcu orzechy i zmiksować na wolniejszych obrotach
- tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do niej ciasto
- piec w 200°C przez 30 min + w 180°C przez 25-35 minut – aż do suchego patyczka
- wyjąć z piekarnika i poczekać aż ostygnie. Po ok 15 do 20 minutach można wyjąć je z formy
- posiekać orzechy włoskie do posypania ciasta, ale nie za drobno
- ubić na sztywno śmietanę kremówkę, następnie, ciągle ubijając, dodać cukier i cukier waniliowy i dobrze zmiksować. Na końcu dodać serek mascarpone i sok z cytryny i ponownie zmiksować
- całkowicie ostudzone ciasto posmarować z wierzchu kremem, a następnie posypać orzechami włoskimi
- przechowywać w lodówce, ze względu na krem

