Ciasto jabłkowe z mascarpone - przepis
tortownica 26 cm
Składniki
- 4 jajka
- 165 g cukru
- ziarenka z 1 laski wanilii roztarte w łyżeczce cukru
- 250 g mascarpone
- 250 g mąki tortowej
- 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 350 g jabłek (waga po obraniu i wydrążeniu gniazd, tj ok. 4 niewielkie jabłka)
- 1 łyżka mąki
do posypania
- cukier puder
Wykonanie
- wszystkie składniki ciasta muszą być w temperaturze pokojowej – w tym celu należy je odpowiednio wcześnie wyjąć z lodówki. To bardzo ważne, bo w innym wypadku grozi nam zakalec
- jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w niewielką kostkę
- do całych jajek dodać szczyptę soli oraz cukier i miksować aż masa stanie się jasna i puszysta. Pod koniec miksowania dodać ziarenka wanilii rozmieszane w cukrze
- do dużej miski dać mascarpone oraz trochę mieszaniny z jajek i cukru i całość rozmieszać – pozwoli nam to rozrzedzić gęstą strukturę mascarpone. następnie do sera dodać resztę masy jajecznej i delikatnie wymieszać
- mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito do masy jajeczno-serowej. Bardzo delikatnie i krótko wmieszać mąkę – tylko do połączenia składników. Następnie dodać jabłka i delikatnie je wmieszać
- ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia
- piec w 180°C przez ok. 60 min. lub do suchego patyczka. Jeśli będzie się zbyt rumienić, można je przykryć kawałkiem folii aluminiowej
- wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem

