Ciasto cynamonowe ze śliwkami - przepis
tortownica 26 cm
Składniki
ciasto
- 170 g masła
- 215 g drobnego cukru
- 10 g cukru waniliowego
- 3 jajka
- 225 g mąki pszennej
- 2 łyżki mleka
- 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
owoce
- 500 g śliwek
- 2 łyżeczki cukru
- 1/3 łyżeczki cynamonu
do posypania
- cukier puder
Wykonanie
- śliwki przekroić na pół i wyjąć pestki. Następnie pokroić je w łódki – większe śliwki na 6 części, a mniejsze na 4 części
- śliwki wymieszać z cukrem i cynamonem i odstawić na bok
- tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, a z zewnątrz owinąć folią aluminiową (zapobiegnie to ubrudzeniu piekarnika przez sok z owoców, jeśli ewentualnie coś by wyciekło. Chociaż przy tym cieście to się raczej nie zdarza)
- masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Najlepiej robić to mikserem
- kolejno dodawać jajka i dalej ucierać
- mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Można ją przesiać – ciasto będzie bardziej puszyste
- dodać resztę składników i zmiksować do połączenia
- wlać masę do tortownicy
- na cieście rozłożyć śliwki. Układać je skórką do dołu i dość ściśle. Następnie wcisnąć je placami do ciasta – mniej więcej do połowy wysokości
- piec w 180°C przez 80-90 min. Kontrolować czy wierzch ciasta się nie przypala – jeśli tak, to nakryć ciasto folią aluminiową. Sprawdzać stan wypieczenia patyczkiem – ciasto będzie gotowe, gdy wyciągnięty patyczek będzie suchy
- wyjąć z piekarnika i przestudzić 10 min., a następnie wyjąć z tortownicy
- przestudzone posypać z wierzchu cukrem pudrem

