Ciasteczka czekoladowe na kefirze - przepis
32 średniej wielkości ciasteczka (2 blachy)
Składniki
- 55 g masła, roztopionego
- 30 g kakao, gorzkiego
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 1/2 łyżeczki pasty/ekstraktu z wanilii
- 1/3 szklanki kefiru lub maślanki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 100 g czekolady mlecznej, pokrojonej w kosteczkę
Wykonanie
- do roztopionego ale dobrze wystudzonego masła dodać kakao oraz cukier oraz wanilię i zmiksować
- dodać kefir lub maślankę i zmiksować
- następnie dodać mąkę wymieszaną z sodą i solą i ponownie zmiksować do otrzymania jednolitej masy. Ciasto będzie dość gęste i kleiste
- czekoladę (dobrze by była zimna i twarda) pokroić w drobną kostkę i dorzucić do masy. Zmiksować po połączenia
- za pomocą łyżeczki wykładać małe porcje na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przepis jest na dwie blachy, wiec by ułatwić sobie podział warto dobrze podzielić ciasto na pół. Na jedną blachę najlepiej dać 16 sztuk ciasteczek. Ciasto podczas nabierania łyżką klei się. Natomiast gdy już damy taki „kleks” na blachę, to można poprawić jego kształt palcami (do palców się nie klei) choć nie jest to konieczne
- ciastka piec w 180ºC przez 10 do 12 minut
- studzić na blasze, ponieważ ciepłe będą zbyt miękkie by je zdjąć. Przestudzone można dalej studzić na kratce



