Chłodnik litewski - przepis
porcje dla 4 do 6 osób
Składniki
- 1 pęczek botwinki z dużymi buraczkami
- ok. 250 ml wody lub bulionu
- 1/2 pęczka koperku
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1 mały ząbek czosnku
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 500 ml kefiru lub zsiadłego mleka
- 100 g śmietany 18 %
- 1 ogórek gruntowy
- 5 rzodkiewek
do podania
- 2 do 3 jajek na twardo
Wykonanie
- z botwinki odciąć buraczki, a z łodyżek oderwać liście. Buraczki wyszorować i obrać z nich grubszą skórkę, a następnie posiekać w drobną kosteczkę. Łodyżki również wyszorować i posiekać na drobne kawałki. Odłożyć ze 3 ładne liście, umyć je i posiekać. Reszty liści nie użyjemy do zupy
- buraczki oraz łodyżki zalać woda lub bulionem, tylko tyle by były przykryte (jak najmniej płynu). Liści na razie nie dodawać
- gotować buraczki i łodyżki przez ok 7 min. aż zmiękną. W ostatniej chwili dorzucić liście, wyłączyć ogień i odstawić całość do całkowitego wystudzenia
- posiekać koperek i szczypiorek, czosnek przecisnąć przez praskę, z cytryny wycisnąć łyżeczkę soku
- w dużej misce połączyć wystudzoną botwinkę wraz z płynem, kefir, śmietanę, koperek, szczypiorek, czosnek, sól, pieprz i sok z cytryny
- miskę wstawić do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na kilka godzin
- przed podaniem
- ugotować jajka w ilości pół jajka na porcję zupy. Jajka gotujemy na twardo, czyli wkładamy do zimnej wody i od momentu zawrzenia gotujemy jeszcze 6 min. Następnie jajka obrać i pokroić na ćwiartki
- ogórek i rzodkiewki wyszorować, wedle potrzeby obrać, a następnie drobno posiekać, dodać do chłodnika i wymieszać
- chłodnik podzielić na porcję, na każdą kładąc 2 ćwiartki jajka
- natychmiast podawać
