Chłodnik litewski

Chłodnik litewski

Orzeźwiający chłodnik litewski z botwinki i kefiru, z koperkiem, szczypiorkiem, rzodkiewką i ogórkiem. Idealny na upały. Obowiązkowy w sezonie na botwinkę.

Kefir można zastąpić zsiadłym mlekiem lub maślanką.

Ja gotowałam botwinkę na wodzie, ale można użyć też bulionu warzywnego lub nawet bulionu mięsno-warzywnego. Tak właśnie przyrządzało się chłodnik litewski dawniej – gotowało się botwinkę w bulionie, po ochłodzeniu zalewało zsiadłym mlekiem, dodawało dużo koperku, a podawało z szyjkami rakowymi, bądź kawałkami cielęciny.

Obecnie to znacznie lżejsza zupa – botwinkę gotujemy na wodzie, a zamiast mięsa dodajemy najczęściej ogórki, rzodkiewkę czy jajka.

Chłodnik litewski

porcje dla 4 do 6 osób

Składniki

  • 1 pęczek botwinki z dużymi buraczkami
  • ok. 250 ml wody lub bulionu
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 500 ml kefiru lub zsiadłego mleka
  • 100 g śmietany 18 %
  • 1 ogórek gruntowy
  • 5 rzodkiewek

do podania

  • 2 do 3 jajek na twardo

Wykonanie

  • z botwinki odciąć buraczki, a z łodyżek oderwać liście. Buraczki wyszorować i obrać z nich grubszą skórkę, a następnie posiekać w drobną kosteczkę. Łodyżki również wyszorować i posiekać na drobne kawałki. Odłożyć ze 3 ładne liście, umyć je i posiekać. Reszty liści nie użyjemy do zupy
  • buraczki oraz łodyżki zalać woda lub bulionem, tylko tyle by były przykryte (jak najmniej płynu). Liści na razie nie dodawać
  • gotować buraczki i łodyżki przez ok 7 min. aż zmiękną. W ostatniej chwili dorzucić liście, wyłączyć ogień i odstawić całość do całkowitego wystudzenia
  • posiekać koperek i szczypiorek, czosnek przecisnąć przez praskę, z cytryny wycisnąć łyżeczkę soku
  • w dużej misce połączyć wystudzoną botwinkę wraz z płynem, kefir, śmietanę, koperek, szczypiorek, czosnek, sól, pieprz i sok z cytryny
  • miskę wstawić do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na kilka godzin
  • przed podaniem
  • ugotować jajka w ilości pół jajka na porcję zupy. Jajka gotujemy na twardo, czyli wkładamy do zimnej wody i od momentu zawrzenia gotujemy jeszcze 6 min. Następnie jajka obrać i pokroić na ćwiartki
  • ogórek i rzodkiewki wyszorować, wedle potrzeby obrać, a następnie drobno posiekać, dodać do chłodnika i wymieszać
  • chłodnik podzielić na porcję, na każdą kładąc 2 ćwiartki jajka
  • natychmiast podawać
Chłodnik litewski

Przepis własny. Informacje o historii chłodnika litewskiego z Wikipedia.org

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)