Chleb razowy pszenno-żytni z ziarnami - przepis
Forma keksówka 11x36 cm
Składniki
- 250 g mąki pszennej chlebowej typ 750
- 250 g mąki żytniej razowej typ 2000
- 55 g siemienia lnianego
- 45 g słonecznika łuskanego
- 15 g otrąb pszennych
- ¾ łyżki soli
- 1 łyżka cukru
- 25 g drożdży
- 500 ml letniej wody
do formy
- 1 łyżeczka oleju
- 1 łyżka otrąb pszennych
Wykonanie
- z podanych ilości odjąć pół szklanki wody, wsypać do niej łyżkę mąki, cały cukier oraz wkruszyć drożdże i dobrze wymieszać. Odstawić na 10 min. w ciepłe miejsce, aż rozczyn urośnie
- w dużej misce umieścić obie mąki, siemię, słonecznik, otręby, sól i wymieszać. Następnie dodać rozczyn oraz resztę wody i chwilę wyrabiać ciasto. Najwygodniej wyrabiać robotem z hakiem do ciasta drożdżowego. Ciasto będzie dość luźne i trochę kleiste
- następnie przykryć miskę z ciastem mokrą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 25 min.
- keksówkę wysmarować niewielka ilością oleju, najlepiej za pomocą pędzelka oraz wysypać otrębami
- podrośnięte ciasto ponownie, krótko wyrobić i przełożyć do keksówki, wyrównując wierzch. Wierzch, za pomocą pędzelka, przesmarować odrobiną oleju
- ponownie odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 20 do 25 min, aż podrośnie do pożądanego kształtu
- piec w 220°C przez 50 min. Gotowy chleb powinien wydawać pusty dźwięk po ostukaniu
- studzić krótka chwile w formie, a następnie na kratce
- przechowywać do kilku dni, dobrze przykryty, by nie wysychał. Chleb można z powodzeniem mrozić
