Chipsy jabłkowe z cynamonem - przepis
na 2 pojemniki o pojemności ok. 1 l
Składniki
- 6 do 7 twardych jabłek średniej wielkości
- cynamon
Wykonanie
- jabłka dobrze umyć
- jabłek nie obierać
- ja posiadam suszarkę w dużym rozmiarze. Najpierw kroję i rozkładam 4 do 5 jabłek, a w trakcie procesu suszenia dokładam kolejne 2 do dolnych koszy. Można to zrobić dzięki wielopoziomowej budowie suszarek i polecam ten sposób. Dobierzcie odpowiednią ilość jabłek do wielkości swoich suszarek
- za pomocą wydrążarki wydrążyć gniazda nasienne, następnie pokroić na krajalnicy lub za pomocą mandoliny na cienkie plasterki o grubości 1,5 do 2 mm
- plasterki ułożyć we wszystkich koszach, tak by leżały jak najbliżej, ale nie nachodziły na siebie, bo inaczej w tym miejscu jabłka się skleją. Można niektóre plasterki przekroić na pół, co umożliwi lepsze ułożenie w koszach
- za pomocą sitka o bardzo drobnych oczkach oprószyć plasterki cynamonem
- kosze ułożyć na suszarce i włączyć dużą moc suszenia
- po ok. 3 godzinach jabłka wstępnie wyschną i skurczą się. Wtedy można je zmieścić w mniejszej liczby koszy, a wolne miejsce wypełnić świeżymi plasterkami z kolejnych jabłek. Ważne by świeże plasterki umieścić na samym dole suszarki
- suszyć przez kolejne 3 godziny. Następnie ocenić stopień wysuszenia i wedle potrzeby suszyć już na mniejszej mocy, aż nasze chipsy będą twarde, suche i chrupkie
- po zakończeniu suszenia chipsy włożyć do pojemników lub puszek i szczelnie zamknąć, by nie chłonęły wilgoci


