Brownie mocno czekoladowe z bezą włoską - przepis
głębsza blacha wielkości 21 x 26 cm (wymiary podstawy)
Składniki
- 200 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady 70%
- 4 jajka
- 240 g drobnego cukru
- 10 g cukru waniliowego
- 130 g mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki soli
- 85 g mlecznej czekolady
Beza włoska
- 3 białka, z jajek L, w temperaturze pokojowej
- 225 g cukru, drobnego (195 g + 30 g)
- 45 ml wody
Wykonanie
Brownie
- składniki dobrze by były w temperaturze pokojowej – szczególnie jajka
- w garnuszku, na małym ogniu rozpuścić masło. Zdjąć z ognia i dorzucić połamaną na małe kawałki lub posiekaną czekoladę. Zostawić do całkowitego rozpuszczenia. Od czasu do czasu zamieszać i zostawić do przestudzenia
- w misce umieścić jajka wraz z cukrem i cukrem waniliowym i roztrzepać lekko rózgą
- do jajek wlać przestudzone masło z czekoladą i z grubsza wymieszać. następnie dodać przesianą mąkę oraz sól i znów z grubsza wymieszać
- grubo posiekana czekoladę mleczną dorzucić do ciasta i wmieszać
- ciasto wlać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia
- piec w 170°C przez 25 do 30 minut – aż brownie urośnie. Po wyjęciu z piekarnika opadnie, ale tak ma być
- całkowicie wystudzić
Beza włoska
- 45 ml wody z 195 g cukru umieścić w garnuszku z grubym dnem i gotować aż do uzyskania syropu o temperaturze dokładnie 120ºC. Najlepiej kontrolować to termometrem cukierniczym. Jeśli go nie mamy, to czekamy do momentu aż na powierzchni syropu zaczną pojawiać się duże bąble i będzie widać, że struktura syropu jest gęsta. Wtedy dodatkowo można upewnić się próbą „nitki” – nabrać trochę syropu na łyżkę i gdy lekko przestygnie to wziąć go między dwa palce (uważać by się nie oparzyć!) i przy stykaniu i odrywaniu palców między nimi powinna się tworzyć nitka, która będzie zastygać
- pod koniec gotowania syropu zacząć ubijać białka. Gdy zaczną być sztywne, dodać po łyżeczce 30 g cukru. Następnie, gdy syrop będzie miał odpowiednią temperaturę, to zacząć go powoli dolewać do ubijanych białek, ubijając na maksymalnych obrotach miksera. Miksować całość kilka minut, aż beza osiągnie temperaturę pokojową i będzie wyraźnie gęsta
- tak przygotowaną bezę wyłożyć na brownie, rozprowadzić i zrobić łyżką ozdobne „wyniesienia”. Następnie, za pomocą palnika, przyrumienić bezę z wierzchu



