Brownie

Brownie

Klasyczne brownie czekoladowe. Przepis jest prosty i szybki, a brownie wychodzi idealne – mocno czekoladowe, wilgotne, delikatnie rozpływające się w ustach.

Takie mocno czekoladowe brownies to najlepsza opcja na ponure, zimowe wieczory – po prostu klasyka comfort food, która przywraca dobry humor :)

Brownie

głębsza blacha wielkości 21 x 26 cm (wymiary podstawy)

Składniki

  • 200 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady 70%
  • 4 jajka
  • 260 g drobnego cukru
  • 10 g cukru waniliowego
  • 130 g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 50 g orzechów włoskich

Wykonanie

  • składniki dobrze by były w temperaturze pokojowej – szczególnie jajka
  • w garnuszku, na małym ogniu rozpuścić masło. Zdjąć z ognia i dorzucić połamaną na małe kawałki lub posiekaną czekoladę. Zostawić do całkowitego rozpuszczenia. Od czasu do czasu zamieszać i zostawić do przestudzenia
  • w misce umieścić jajka wraz z cukrem i cukrem waniliowym i roztrzepać lekko rózgą
  • do jajek wlać przestudzone masło z czekoladą i z grubsza wymieszać. następnie dodać przesianą mąkę oraz sól i znów z grubsza wymieszać
  • grubo posiekać orzechy włoskie, dorzucić do ciasta i wmieszać
  • ciasto wlać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia
  • piec w 170°C przez 25 do 30 minut – aż brownie urośnie. Po wyjęciu z piekarnika opadnie, ale tak ma być
  • całkowicie wystudzić
  • brownie można dodatkowo posypać gorzkim kakao lub polać roztopioną czekoladą
Brownie

Przepis własny.

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)