Brownie - przepis
głębsza blacha wielkości 21 x 26 cm (wymiary podstawy)
Składniki
- 200 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady 70%
- 4 jajka
- 260 g drobnego cukru
- 10 g cukru waniliowego
- 130 g mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki soli
- 50 g orzechów włoskich
Wykonanie
- składniki dobrze by były w temperaturze pokojowej – szczególnie jajka
- w garnuszku, na małym ogniu rozpuścić masło. Zdjąć z ognia i dorzucić połamaną na małe kawałki lub posiekaną czekoladę. Zostawić do całkowitego rozpuszczenia. Od czasu do czasu zamieszać i zostawić do przestudzenia
- w misce umieścić jajka wraz z cukrem i cukrem waniliowym i roztrzepać lekko rózgą
- do jajek wlać przestudzone masło z czekoladą i z grubsza wymieszać. następnie dodać przesianą mąkę oraz sól i znów z grubsza wymieszać
- grubo posiekać orzechy włoskie, dorzucić do ciasta i wmieszać
- ciasto wlać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia
- piec w 170°C przez 25 do 30 minut – aż brownie urośnie. Po wyjęciu z piekarnika opadnie, ale tak ma być
- całkowicie wystudzić
- brownie można dodatkowo posypać gorzkim kakao lub polać roztopioną czekoladą
