Brioszki do odrywania - przepis
15 bułeczek, blacha 25 na 36 cm
Składniki
- 550 g mąki pszennej
- 230 ml mleka
- 30 g drożdży świeżych
- 3 duże jajka
- 110 g masła, roztopionego
- 80 g drobnego cukru do wypieków
- 3/4 łyżeczki soli
Do posmarowania
- żółtko rozmącone z 1 łyżką wody
Wykonanie
- przygotować rozczyn: do letniego mleka dodać drożdże i z podanych w przepisie ilości wziąć łyżkę cukru i łyżkę mąki, również je dodać i wszystko rozmieszać. Zostawić na ok. 10 min w miarę ciepłym miejscu, by rozczyn wyrósł
- w misce umieścić mąkę, cukier, jajka, sól i dodać gotowy rozczyn. Dobrze wymieszać
- następnie wyrabiać ciasto, najłatwiej za pomocą miksera z hakiem do ciasta drożdżowego, w trakcie dodając roztopione, ale chłodne masło. Wyrabiać przez kilka minut, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne
- kulę wyrobionego ciasta zostawić w misce, przykryć wilgotną ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość – potrwa to ok. 1 do 1,5 godziny
- wyrośnięte ciasto drożdżowe krótko zagnieść, podzielić je na 15 równych części, ukształtować kule i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić je na ok. 20 do 30 min. do napuszenia, przykryte wilgotną ściereczką
- za pomocą pędzelka posmarować każdą brioszkę żółtkiem rozmąconym z wodą
- piec w temperaturze 180ºC przez około 25 do 30 minut, aż się przyrumienią. Upieczone brioszki przestudzić w formie a następnie wystudzić na kratce


