Bougiourdi – zapiekana feta z pomidorami - przepis
na porcje dla 2 osób jako mini przystawka, lub 1 porcja jako mały posiłek
Składniki
- 1 plaster oryginalnego sera feta, o wadze 200 g
- 3 do 4 grubsze plastry pomidora malinowego
- 1 mała papryczka jasnozielona, lub 1/3 dużej papryki zielonej lub białej
- 1/2 łyżeczki oregano
- 2 do 3 łyżki oliwy extra virgin
Wykonanie
- pomidora malinowego pokroić w kilka grubych plastrów, a papryczkę w poprzek na paseczki
- w małym naczynku do zapiekania dać parę kropli oliwy i położyć ser feta
- na serze ułożyć 3 do 4 plastry pomidora, posypać papryczką oraz oregano i polać całość 2 do 3 łyżkami oliwy
- zapiekać w temperaturze 200ºC przez około 20 minut
- podawać od razu




