Przepisy • Fotografia kulinarna
Katarzyna Anders

Bougiourdi – zapiekana feta z pomidorami

Pieczona feta z pomidorami po grecku – danie niezwykle proste, a jak wspaniałe! Pieczony ser feta z dodatkiem pomidorów, papryki i oregano nabiera cudownego smaku.

To tradycyjne danie greckie stało się ostatnio niezwykle popularne. I słusznie, bo to genialna grecka przystawka. Jeśli taki zapieczony ser feta dodamy później do ugotowanego makaronu, to mamy gotowy obiad.

Do tego dania ważne jest, by użyć wyśmienitej jakości składników – tradycyjnego i oryginalnego sera feta, aromatycznych pomidorów malinowych, pachnącego oregano i papryczek zielonych – mogą być ostre lub łagodniejsze. Tradycyjnie powinny to być jasne, wąskie papryczki jasnozielone, ale gdybyście takich nie dostali, to możecie je zastąpić zielonymi papryczkami chili lub w łagodniejszej wersji papryką zieloną lub białą.

Bougiourdi – zapiekana feta z pomidorami - przepis

na porcje dla 2 osób jako mini przystawka, lub 1 porcja jako mały posiłek

Składniki

  • 1 plaster oryginalnego sera feta, o wadze 200 g
  • 3 do 4 grubsze plastry pomidora malinowego
  • 1 mała papryczka jasnozielona, lub 1/3 dużej papryki zielonej lub białej
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 2 do 3 łyżki oliwy extra virgin

Wykonanie

  • pomidora malinowego pokroić w kilka grubych plastrów, a papryczkę w poprzek na paseczki
  • w małym naczynku do zapiekania dać parę kropli oliwy i położyć ser feta
  • na serze ułożyć 3 do 4 plastry pomidora, posypać papryczką oraz oregano i polać całość 2 do 3 łyżkami oliwy
  • zapiekać w temperaturze 200ºC przez około 20 minut
  • podawać od razu

Przepis własny, na podstawie tradycyjnych przepisów na Bougiourdi.

Polub i bądź w kontakcie

Zobacz także



Lubisz? :)