Blondie z masłem orzechowym - przepis
głębsza blacha wielkości 21 x 26 cm (wymiary podstawy)
Składniki
- 100 g masła
- 200 g białej czekolady
- 4 jajka
- 145 g drobnego cukru
- 5 g cukru waniliowego
- 130 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta cynamonu
- 1/4 łyżeczki soli
- 50 g orzechów włoskich, laskowych, ziemnych (może być taka mieszanka lub wybrany rodzaj)
- 120 g masła orzechowego 100%, kremowego
Wykonanie
- składniki dobrze by były w temperaturze pokojowej – szczególnie jajka. Masło orzechowe powinno być miękkie i kremowe – jeśli jest zimne, warto je odrobinę podgrzać, by było łatwiejsze do rozprowadzenia
- w garnuszku, na małym ogniu rozpuścić masło. Zdjąć z ognia i dorzucić połamaną na małe kawałki lub posiekaną czekoladę. Zostawić do całkowitego rozpuszczenia. Od czasu do czasu zamieszać i zostawić do przestudzenia
- w misce umieścić jajka wraz z cukrem i cukrem waniliowym i roztrzepać lekko rózgą
- do jajek wlać przestudzone masło z czekoladą i z grubsza wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem, cynamonem oraz sól i znów z grubsza wymieszać
- grubo posiekać orzechy, dorzucić je do ciasta i wmieszać
- ciasto wlać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia
- na powierzchni zrobić kleksy z masła orzechowego, a następnie przeciągnąć po powierzchni czubkiem noża lub patyczkiem by zrobić „esy-floresy”
- piec w 170°C przez 25 do 30 minut – aż blondie urośnie. Po wyjęciu z piekarnika opadnie, ale tak ma być
- całkowicie wystudzić


