Bigos - przepis
na porcję dla 6 do 8 osób
Składniki
- 0,6 kapusty białej
- 0,6 kg kapusty kiszonej
- 2 cebule
- 15 g suszonych grzybów leśnych (podgrzybków, borowików)
- 10 suszonych śliwek
- 400 g mięsa kurczaka
- 500 g mięsa wołowego
- 50 g boczku wędzonego
- 180 g koncentratu pomidorowego
- 1/2 szklanki wina czerwonego
- liście laurowe
- ziele angielskie
- jałowiec
- pieprz
- sól
- 1 łyżka oliwy z oliwek rafinowanej
do podania
- chleb lub inne pieczywo
Wykonanie
- białą kapustę poszatkować, a kiszoną odsączyć i również nieco pokroić. Jeśli kiszona kapusta była bardzo kwaśna, warto ją nieco przepłukać wodą. Polecam też zostawić sobie trochę soku z kiszonej kapusty, by móc w trakcie gotowania bigosu, regulować jego kwasowość
- poszatkowaną kapustę świeżą i kiszoną umieścić w dużym garnku, zalać wodą do wysokości kapusty, dodać liście laurowe, ziele angielskie i gotować przez przez ok. 1,5 godziny
- grzyby i śliwki zalać niewielką ilością wrzątku i zostawić na min 30 minut
- boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni z łyżką oliwy, a gdy wytopi się tłuszcz, to dodać poszatkowaną cebulę i ją zeszklić
- boczek i cebulę zdjąć z patelni i na tym samym tłuszczu podsmażyć kurczaka i wołowinę, pokrojone wcześniej na małe kawałki
- zachowując wodę z namaczania, odsączyć śliwki i grzyby, a następnie pokroić je na mniejsze kawałki
- gdy mięsa się obsmażą, dodać z powrotem cebulę z boczkiem oraz grzyby i śliwki
- z kapusty odlać wodę, tak by trochę zostało na dnie, a odlaną wodę pozostawić, gdyby trzeba było podlewać bigos
- do kapusty dodać mięso z cebulą, boczkiem, grzybami, śliwkami, wodą z namaczania śliwek i grzybów oraz wino i koncentrat, doprawić pieprzem, solą, jałowcem
- dusić przez minimum godzinę na wolnym ogniu, a im dłużej tym lepiej
- gdyby bigos był za mało kwaśny, można wykorzystać nieco soku z kiszonej kapusty
- warto przygotować bigos dzień wcześniej, na noc schować do lodówki, a na następny dzień ponownie odgrzać i dopiero wtedy podawać
- podawać z chlebem lub innym pieczywem
