Bellini

Bellini

Wyśmienity włoski koktajl z brzoskwiń i wina musującego Prosecco, stworzony w Wenecji przez Giuseppe Ciprianiego, założyciela Harry’s Bar.

Oryginalne Bellini przygotowujemy z brzoskwiń o białym miąższu – wtedy drink ma białawo-różowy kolor. Dlatego wykorzystałam brzoskwinie ciasteczkowe, bo to najłatwiej dostępna w Polsce odmiana o białym miąższu. Jednak obecnie, ze względu na modę na bellini i dużą dowolność w jego przyrządzaniu, często spotkamy się z drinkiem z żółtych brzoskwiń – jest oczywiście równie pyszny i niczego mu nie brakuje w stosunku do oryginału. Mam wrażenie, że powoli wypiera też różową wersję – właśnie, ze względu na większą dostępność żółtych brzoskwiń. Nieraz można spotkać bardzo uproszczone przepisy, gdzie wykorzystuje się gotowy sok z brzoskwiń zamiast świeżych owoców.

Ważne jest, by owoce były dojrzałe i słodkie, bo od tego zależy smak naszego koktajlu.

Opcjonalnie czasem dodaje się do bellini kilka kropli soku z malin lub wiśni – dla podbicia różowego koloru.

Brzoskwinie możemy też obrać – wtedy drink będzie bardziej jednolity, ale skórka dodaje nam koloru. To kwestia naszych osobistych preferencji, bo funkcjonują różne wersje. Najbardziej czasochłonną, ale najlepszą opcją, która zachowuje wiele smaku i koloru, jest przygotowanie purée z owoców ze skórką, a następnie przetarcie go przez bardzo drobne sito. Ja jednak przygotowałam wersje po prostu ze skórką, bo sądzę, że pływające w drinku czerwone „kropeczki” dodają uroku, a zarazem jest to najszybsza opcja.

Moje bellini wyszło wyjątkowo pięknie różowe (zwykle jest bielsze, delikatnie różowe), gdyż trafiłam na brzoskwinię ciasteczkową białą, z mocno wybarwioną na czerwoną skórką oraz miąższem tuż pod nią. Efekt był zniewalający!

Bellini

2 porcje w kieliszkach o pojemności ok. 180 ml

Składniki

  • 200 ml (2 cześci) Prosecco
  • 100 ml (1 cześć) purée z białych brzoskwiń (tj ok. 1 brzoskwinia ciasteczkowa biała)

Wykonanie

  • brzoskwinie oraz wino muszą być dobrze schłodzone
  • brzoskwinię dokładnie umyć. Brzoskwinię zmiksować w blenderze na gładkie purée. Jeśli mamy z tym problem można dolać minimalną ilość Prosecco
  • purée umieścić w kieliszkach – po 50 ml na porcję
  • dolać Prosecco – po 100 ml na porcję
  • zamieszać i podawać natychmiast
Bellini

Przepis wg wytycznych IBA (Międzynarodowe Stowarzyszenie Barmanów).

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)