Babka mocno cytrynowa

Babka mocno cytrynowa

Prosta babka ucierana, jednak o mocno cytrynowym aromacie – samo ciasto jest bardzo cytrynowe, a dodatkowo jest polane słodko-kwaśnym cytrynowym lukrem.

Nie zdziwcie się, bo to nie kolejna babka z lekko cytrynową nutą, ale ciasto intensywnie cytrynowe, wzbogacone zarówno skórką, jak i sporą ilością soku – dla zagorzałych fanów cytrusów będzie idealne!

Babka mocno cytrynowa

Keksówka 30 cm x 11 cm

Składniki

  • 140 g masła
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 250 g mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 80 ml soku z cytryny

lukier cytrynowy

  • 50 g cukru pudru
  • 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny

Wykonanie

  • wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej
  • miękkie masło utrzeć cukrem na jasną, puszystą masę
  • dalej miksując, dodawać po jednym jajku. Miksować dalej, aż masa będzie jasna i puszysta
  • przez sitko dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a następnie skórkę z cytryny i na najniższych obrotach miksera, krótko wmieszać je do ciasta
  • na końcu dodać sok z cytryny i delikatnie, krótko wymieszać mikserem
  • ciasto przelać do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej bułka tartą
  • piec w 180 przez 40 do 45 minut, a najlepiej do suchego patyczka – wtedy można być pewnym, że ciasto jest gotowe
  • przygotować lukier: cukier puder dokładnie utrzeć z sokiem z cytryny
  • babkę przestudzić, wyjąć z formy i jeszcze ciepłą polukrować
  • przechowywać w temperaturze pokojowej, pod folią lub papierem, by nie wysychała
Babka mocno cytrynowa

Przepis własny.

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)