Babeczki wielkanocne z kremem z białej czekolady

Słodkie i śliczne wielkanocne babeczki waniliowo-cytrynowe z kremem z białej czekolady, ozdobione czekoladowymi jajeczkami. Czy może być lepsza dekoracja wielkanocnego stołu i zarazem deser?

Babeczki są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Pieczecie je w formie na muffinki – albo wysmarowanej masłem i posypanej mąką albo wyłożonej papilotkami do muffinków.

Krem jest na bazie serka mascarpone i śmietany i ma naprawdę obłędny smak – spróbujcie koniecznie!

Babeczki wielkanocne z kremem z białej czekolady

12 babeczek

Składniki

  • 120 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii lub 1/2 łyżeczki pasty/ekstraktu waniliowego
  • 2 jajka
  • 250 g mąki
  • 1 i 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 110 ml mleka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3/4 łyżeczki skórki otartej z cytryny

Do formy

  • trochę miękkiego masła
  • trochę mąki

Krem

  • 140 g śmietany 36%, schłodzonej
  • 140 g sera mascarpone
  • 20 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki pasty/ekstraktu waniliowego lub ziarenka z 1/2 laski wanilii
  • 140 g czekolady białej

Do dekoracji

  • 12 czekoladowych jajeczek

Wykonanie

  • masło i cukier umieścić w misce i ucierać mikserem do uzyskania jasnej, puszystej masy
  • dodać wanilię i wciąż ucierając masę, najpierw jedno, a następnie drugie jajko
  • dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować, a następnie dodać mleko. Ponownie zmiksować masę pod koniec dodając sok z cytryny i skórkę cytrynową
  • formę na muffinki wysmarować masłem i wysypać mąką. Można też po prostu użyć papilotek do muffinków
  • ciasto nałożyć do ok.2/3 wysokości foremek
  • piec w 180°C przez 25 minut (maks. 30 minut), do suchego patyczka, lecz nie dłużej by babeczki nie wyschły
  • babeczki studzić kilka minut w formie, a następnie wyjąć i studzić na kratce

krem

  • czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić by była jak najchłodniejsza, ale wciąż płynna
  • mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i wanilię. Następnie dodać serek mascarpone i zmiksować delikatnie do połączenia
  • dodać roztopioną czekoladę zmiksować do uzyskania jednolitej masy, ale jak najkrócej potrzeba
  • krem schłodzić w lodówce i tam trzymać, aż do nałożenia na babeczki

dekorowanie

  • krem wyciskać na całkowicie wystudzone babeczki, za pomocą rękawa cukierniczego
  • na wierzch każdej babeczki położyć jajeczko czekoladowe
  • babeczki przechowywać w lodówce

Przepis własny.

Zobacz także



Lubisz? :)