Babeczki wielkanocne z kremem z białej czekolady - przepis
12 babeczek
Składniki
- 120 g miękkiego masła
- 150 g cukru
- ziarenka z 1/2 laski wanilii lub 1/2 łyżeczki pasty/ekstraktu waniliowego
- 2 jajka
- 250 g mąki
- 1 i 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 110 ml mleka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3/4 łyżeczki skórki otartej z cytryny
Do formy
- trochę miękkiego masła
- trochę mąki
Krem
- 140 g śmietany 36%, schłodzonej
- 140 g sera mascarpone
- 20 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki pasty/ekstraktu waniliowego lub ziarenka z 1/2 laski wanilii
- 140 g czekolady białej
Do dekoracji
- 12 czekoladowych jajeczek
Wykonanie
- masło i cukier umieścić w misce i ucierać mikserem do uzyskania jasnej, puszystej masy
- dodać wanilię i wciąż ucierając masę, najpierw jedno, a następnie drugie jajko
- dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować, a następnie dodać mleko. Ponownie zmiksować masę pod koniec dodając sok z cytryny i skórkę cytrynową
- formę na muffinki wysmarować masłem i wysypać mąką. Można też po prostu użyć papilotek do muffinków
- ciasto nałożyć do ok.2/3 wysokości foremek
- piec w 180°C przez 25 minut (maks. 30 minut), do suchego patyczka, lecz nie dłużej by babeczki nie wyschły
- babeczki studzić kilka minut w formie, a następnie wyjąć i studzić na kratce
krem
- czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić by była jak najchłodniejsza, ale wciąż płynna
- mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i wanilię. Następnie dodać serek mascarpone i zmiksować delikatnie do połączenia
- dodać roztopioną czekoladę zmiksować do uzyskania jednolitej masy, ale jak najkrócej potrzeba
- krem schłodzić w lodówce i tam trzymać, aż do nałożenia na babeczki
dekorowanie
- krem wyciskać na całkowicie wystudzone babeczki, za pomocą rękawa cukierniczego
- na wierzch każdej babeczki położyć jajeczko czekoladowe
- babeczki przechowywać w lodówce

