Babeczki Mince pies - przepis
na 12 babeczek pieczonych w formie na muffinki
Składniki
ciasto
- 220 g mąki pszennej
- 55 g smalcu
- 55 g masła
- sok z 1 pomarańczy
- szczypta soli
mincemeat
- 160 g suszonej żurawiny
- 1 małe jabłko
- 75 g rodzynek
- 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- otarta skórka z pół pomarańczy
- sok z 1 pomarańczy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 35 g cukru
- 10 g cukru z wanilią
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
- szczypta imbiru
- szczypta soli
- kilka kropel ekstraktu z migdałów
- 1 łyżka miodu
- 15 ml likieru malinowego
- 15 ml wódki
do formy
- masło
- bułka tarta
do posypania
- cukier puder
Wykonanie
- wymieszać z grubsza mąkę, smalec, masło i włożyć do zamrażarki na 20 minut
- wycisnąć sok z pierwszej pomarańczy, wymieszać go z solą i wstawić do lodówki
- jabłko obrać, wykroić gniazdo nasienne i pokroić w drobną kostkę
- zetrzeć skórkę i wycisnąć sok z drugiej pomarańczy
- w garnku umieścić wszystkie składniki mincemeat z wyjątkiem miodu oraz alkoholi i podgrzewać na wolnym ogniu przez 15 min
- dodać miód, alkohole i podgrzewać jeszcze 5 min, a następnie odstawić do przestudzenia
- mąkę, masło i smalec zmiksować z sokiem, ciasto szybko zagnieść, podzielić na 3 części, owinąć je folią i włożyć do zamrażarki na 20 minut
- formę na muffinki wysmarować masłem, a następnie wysypać bułką tartą
- jedną kulę ciasta rozwałkować na grubość 4 mm, szybko wycinać koła o średnicy ok. 8 cm i umieszczać je w formie. To samo zrobić z pozostałymi porcjami ciasta, aż do napełnienia formy. Ciasto szybko się ogrzewa i wtedy ciężko je kształtować – dlatego dzielimy je na części, by w danym momencie używać tylko niewielkiej ilości ciasta, a resztę trzymać w zamrażarce
- do formy wyłożonej ciastem nałożyć nadzienie, rozdzielając je równo
- z reszty ciasta wyciąć gwiazdki i położyć je na nadzieniu
- piec w 220ºC 15 minut, aż babeczki się znacznie zarumienią
- babeczki przestudzić, wyjąć ostrożnie z formy i oprószyć je cukrem pudrem