by Katarzyna Anders

Aperol Spritz

NapojeAlkoholowe i drinkiSylwester i KarnawałWalentynkiPrzyjęcia i imprezyNa upałyWinoKuchnia włoska

Słynny włoski koktajl z Wenecji, na bazie wina musującego Prosecco i Aperolu. Inspirowany drinkiem Spritz Veneziano, gdzie zamiast Aperola używamy Campari.

Aperol Spritz podajemy w szklankach typu lowball lub w kieliszkach do wina.

Przy przygotowaniu Aperol Spritza ważna jest kolejność wlewania składników do szklanki oraz zachowanie proporcji 3-2-1.

Aperol Spritz – przepis

Porcja

2 porcje w szklankach o pojemności 180 do 200 ml

Składniki

  • 150 ml (3 cześci) Prosecco
  • 100 ml (2 cześci) Aperolu
  • 50 ml (1 cześć) wody gazowanej
  • lód
  • 1 plasterek pomarańczy, podzielony na pół

Wykonanie

  • w szklankach umieścić 3 do 4 kostki lodu
  • do szklanek rozlać schłodzone Prosecco - 75 ml na porcję
  • następnie dolać Aperol - 50 ml na porcję
  • na końcu dolać schłodzoną wodę gazowaną - 25 ml na porcję
  • do szklanki dorzucić po pół plasterka pomarańczy

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
NapojeAlkoholowe i drinkiSylwester i KarnawałWalentynkiPrzyjęcia i imprezyNa upałyWinoKuchnia włoska
Przepis wg wytycznych IBA (Międzynarodowe Stowarzyszenie Barmanów).