by Katarzyna Anders

Potrawka z kurczaka, dyni i papryki

Gulasze i potrawkiJednogarnkowe i różneDyniaPaprykaKurczak

Jesienna, kolorowa potrawka z kurczaka, dyni i papryki. Lekko ostra, rozgrzewająca i sycąca. Taki dyniowy gulasz, to idealny, szybki obiad na chłodniejsze dni.

Proponuję proponuję użyć dyni piżmowej (Butternut squash), która świetnie pasuje do wszelkich gulaszy i potraw jednogarnkowych z patelni, a poza tym dostępna jest w naszych sklepach aż do późnej zimy. Ale możecie też użyć dyni hokkaido.

Potrawka najlepiej smakuje z ryżem, kuskusem czy kaszą jaglaną. Można też podać do niej pieczywo.

Potrawka z kurczaka, dyni i papryki – przepis

Porcja

porcje dla 3 osób

Składniki

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 550 g dyni piżmowej (waga po obraniu i wydrążeniu pestek, tj. cała dynia o wadze 750 g)
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 1 i 1/3 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 3/4 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej
  • 180 g śmietanki 30 %
  • 2 łyżki oliwy

do posypania

  • garść świeżej natki pietruszka

Wykonanie

  • dynię piżmową obrać, przekroić na pół, wydrążyć pestki, a następnie pokroić w średnią kostkę, wielkości ok. 2 na 2 cm. Z papryki wykroić gniazdo nasienne i pokroić w podobnej wielkości kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać
  • piersi kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w średnią kostkę
  • rozgrzać dużą, wysoką patelnię, wlać 1 i 1/2 łyżki oliwy i podsmażyć na niej cebulę, aż się zeszkli. Następnie dodać kurczaka, doprawić solą, pieprzem i paprykami, wymieszać całość i podsmażać przez ok. 5 min. aż kurczak się zarumieni
  • po tym czasie dodać dynię i podsmażać przez ok. 5 min. Potem przykryć patelnię pokrywką i dusić całość ok 8 min.
  • zawartość patelni przesunąć na bok robiąc trochę miejsca, dolać tam 1/2 łyżki oliwy i wrzucić paprykę. Podsmażać ją przez 2 min., a następnie wymieszać z całością
  • do dania wlać śmietankę, wymieszać i gotować jeszcze ok. 2 min, aż sos nieco zgęstnieje
  • przed podaniem posypać porcje posiekaną, świeżą natką pietruszki. Podawać z ryżem, kuskusem, kaszą jaglaną, pieczywem lub innym, ulubionym dodatkiem

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Gulasze i potrawkiJednogarnkowe i różneDyniaPaprykaKurczak
Przepis własny.