by Katarzyna Anders

Pizza Prosciutto Crudo

PizzaBazyliaSylwester i KarnawałPrzyjęcia i imprezyOliwkiPomidoryProsciuttoMozzarellaParmezanKuchnia włoska

Pizza ze słynną włoską podsuszaną szynką prosciutto crudo oraz pomidorkami, oliwkami, bazylią i parmezanem.

W Polsce chyba najbardziej znana jest szynka parmeńska, czyli prosciutto wytwarzana w prowincji Parma, której historia produkcji sięga czasów rzymskich. Sama nazwa prosciutto wywodzi się z łaciny i nawiązuje do procesu podsuszania szynki.

Prosciutto możemy dodać przed pieczeniem pizzy (szczególnie gdy mamy do dyspozycji grubsze plasterki) lub dopiero po (w przypadku cieniutkich plasterków).

Pizza Prosciutto Crudo – przepis

Porcja

na 1 okrągłą pizzę o średnicy 30 cm

Składniki

dodatki

  • ok. 65 g mozzarelli (1/2 małej kulki)
  • 30 g szynki prosciutto crudo
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 5 czarnych oliwek
  • 1 łyżka świeżo startego parmezanu
  • ok. 10 listków świeżej bazylii

ciasto i sos

* Przepis na ciasto i sos jest na na 4 okrągłe pizze o średnicy 30 cm, a ilość dodatków podaję na 1 pizzę. Przygotuj większą ilość dodatków lub zobacz jakie inne rodzaje pizzy możesz przyrządzić zmieniając dodatki.

Wykonanie

  • z przepisu na oryginalne włoskie ciasto na pizzę i sos przygotować ciasto, aż do etapu rozciągnięcia spodów oraz sos aż do zmiksowania blenderem. Polecam obszerny wpis nad przepisem z poradami i informacjami jak przygotować idealne ciasto na pizzę oraz sos
  • mozzarellę porwać / pokroić na cienkie plasterki, szynkę porwać na kawałki, a pomidorki i oliwki przekroić na pół
  • spody posmarować sosem pomidorowym i rozłożyć plasterki mozzarelli. Jeśli mamy grubsze plasterki prosciutto to rozłożyć je na pizzy przed pieczeniem. Jeśli mamy cieńsze plasterki można je dodać po upieczeniu. Rozłożyć połówki pomidorków (skórką do dołu) i oliwek
  • piec w 250-260°C (lub w najwyższej dostępnej w piekarniku temperaturze) przez ok. 10 min, aż rant ciasta mocno się zarumieni
  • jeśli nie dodaliśmy wcześniej prosciutto, to dodać ją teraz. Następnie posypać pizzę świeżo startym parmezanem i rozrzucić listki bazylii
  • pokroić i podawać natychmiast. Po pizzy można podać oliwę z oliwek extra virgin

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
PizzaBazyliaSylwester i KarnawałPrzyjęcia i imprezyOliwkiPomidoryProsciuttoMozzarellaParmezanKuchnia włoska
Przepis własny na podstawie tradycyjnych przepisów na włoską pizzę Prosciutto Crudo