by Katarzyna Anders

Pikantna fit zupa kapuściana

ZupyCebulaKapustaPaprykaPomidorySelerWegetariańskieFit

Dietetyczna, super zdrowa, pikantna zupa kapuściana. Jest niskokaloryczna, ale co ważniejsze pełna witamin, minerałów i błonnika.

Do jej stworzenia zainspirował mnie przepis na zupę kapuścianą ze słynnej diety. Jednak wzbogaciłam moją zupę o oliwę na której najpierw przesmażyłam warzywa oraz sól dla smaku. Nadałam jej też pikantny smak sporą ilością papryki oraz pieprzu.
To moim zdaniem dobry kompromis, bo tłuszcze są potrzebne do wchłonięcia się witamin, a trochę soli, przesmażenie warzyw i mnóstwo ziół wzbogaca smak zupy.

Nie zależało mi na efekcie odchudzającym (który jest dość wątpliwy, bo żadne tak restrykcyjne diety, jak np kapuściana, nie dają trwałych efektów i są średnio zdrowe), a na smacznej, lekkiej i szybkiej zupie łączącej jedne z najzdrowszych warzyw. Bowiem seler naciowy, papryka, cebula i kapusta pekińska to niskokaloryczne bomby witamin i minerałów. Jednak niezaprzeczalnie ta zupa jest niskolaloryczna, a dodatkowo pikantne potrawy sprzyjają przyspieszeniu metabolizmu i trawieniu.

To także zupa, którą możemy podać po prostu do obiadu, także tym, którzy się nie odchudzają, bo jest naprawdę smaczna.

Myślę, że zastępując przez kilka dni jeden z posiłków miseczką takiej zupy (ilość z przepisu jest hurtowa) można dodać sobie trochę zdrowia na wiosnę, a może i odrobinę schudnąć ;)

Pikantna fit zupa kapuściana – przepis

Porcja

8 porcji

Składniki

  • 1/2 główki kapusty pekińskiej
  • 1,3 l wody
  • 1 i 3/4 łyżeczki soli
  • 3 liście laurowe
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • 1 duża cebula
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki zielonej
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej
  • 1/4 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
  • 3/4 łyżeczki pieprzu
  • 3/4 łyżeczki lubczyku
  • 1/2 łyżeczki majeranku

Wykonanie

  • kapustę poszatkować na dość małe kawałki (takie by wygodnie było je jeść w zupie). Papryki wydrążyć, cebulę obrać i pokroić je w niewielką kostkę, a łodygi selera na małe kawałki
  • kapustę wrzucić do dużego garnka, zalać wodą, dodać sól, liście laurowe oraz ziele angielskie i gotować bez przykrycia, aż woda zawrzy i od tego momentu jeszcze 5 min.
  • równolegle dać na rozgrzaną patelnie oliwę, wrzucić cebulę, seler oraz papryki i podsmażać przez ok. 4 min. W trakcie dodać paprykę słodką i ostrą, by również podsmażyły się w oliwie. Po tym czasie dodać pomidory z puszki i podsmażać jeszcze 3 min.
  • gdy warzywa będą podsmażone, a kapusta pogotuje się 5 min. od zawrzenia, to dorzucić warzywa z patelni do kapusty, dodać pieprz, lubczyk, majeranek i gotować całość jeszcze 10 do 15 min, aż warzywa zmiękną, ale będą jędrne
  • po tym czasie zupa jest gotowa. Podawać ją gorącą. Jeśli chcemy ją przechować, to w lodówce do kilku dni, a odgrzewać tylko tyle ile chcemy zjeść

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
ZupyCebulaKapustaPaprykaPomidorySelerWegetariańskieFit
Przepis własny.