by Katarzyna Anders

Pieczone ziemniaki z papryką i kozim serem

WarzywaPaprykaZiemniakiWegetariańskieBez glutenu

Pieczone ziemniaki i pieczona papryka z piekarnika zapieczone z przyrumienionym kozim serem. Danie proste, a genialne w smaku i swojej prostocie.

Jego największą zaletą jest przygotowanie na jednej, dużej blasze, pomimo różnych czasów pieczenia ziemniaków i papryki – wystarczy po prostu ziemniaki wstawić wcześniej, a później dodać paprykę i ser. Stosuję tę metodę bardzo często, przygotowując różne kombinacje potraw z piekarnika.

Dania z dużej blachy z piekarnika pozwalają też nakarmić kilka osób naraz, lub przygotować obiad na kilka dni na zapas – to wielka oszczędność czasu i pracy!

Napisałam w przepisie, że to porcja dla 4 do 6 osób, zależnie od tego, czy będzie to wegetariańskie danie główne, czy tylko dodatek do obiadu, np. do jakiegoś mięsa.

Jak piec ziemniaki, by były rumiane i chrupiące?

Co jest tajemnicą dobrze przyrumienionych, domowych ziemniaczków z piekarnika z lekko chrupiącą skórką? Odpowiednie doprawienie oraz sposób pieczenia!

Po pierwsze ziemniaki muszą być powleczne cieniutką warstwą oliwy. Po drugie sprzyja im doprawienie słodką papryką czerowoną w proszku, która dodaje nie tylko smaku, ale też koloru. A o trzecie w przepisie możecie znaleźć odpowiedni sposób pieczenia ziemniaków – najpierw bez termoobiegu, a później z nim. Takie ustawienia sprawią, że ziemniaki, będą pyszne.

Dobra rada

Jeśli nie przepadasz za serem kozim, to możesz go wymieć na ser feta, który również tu pasuje i wspaniale się zapieka w piekarniku.

Pieczone ziemniaki z papryką i kozim serem – przepis

Porcja

na porcje dla 4 do 6 osób

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 i 1/2 łyżki oliwy
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 3/4 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej
  • szczypta papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 3 średnie papryki czerwone
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 3/4 łyżeczki tymianku
  • 140 g sera koziego (lub ewentualnie sera feta)

Wykonanie

  • młodsze, małe ziemniaki wystarczy dokładnie umyć, wyszorować. Jeśli mamy starsze ziemniaki, to należy je obrać
  • ziemniaki przeciąć na pół, a te duże na ćwiartki. Kawałki powinny być zbliżonej wielkości, żeby równo się upiekły
  • ziemniaki umieścić w dużej misce, doprawić wszystkimi przyprawami i wstrząsać miską, aż przyprawy się rozłożą równomiernie. Następnie polać oliwą, wstrząsnąć  ponownie kilka razy miską, by oliwa się rozeszła
  • ziemniaki wysypać i równomiernie rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
  • wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez 20 minut, w tym drugie 10 minut z termobiegiem, by skórka ziemniaków była przyrumieniona
  • w między czasie paprykę umyć, przekroić i wyciąć gniazda nasienne. Następnie pokroić w większą kostkę
  • paprykę wsypać do miski po ziemniakach, dodać przyprawy, wstrząsnać, potem oliwę i podobnie wstrząsać, aż wszystko rozłoży się równomiernie
  • przygotować ser kozi - pokruszyć go dłońmi
  • po 20 minutach pieczenia ziemniaków, wyjąć blachę z piekarnika, szybko rozsypać na niej równomiernie paprykę, a następnie posypać pokruszonym serem kozim i wstawić z powrotem do piekarnika
  • całość piec jeszcze przez dodatkowe 12 minut z termoobiegiem, by ser się przyrumienił
  • podawać na ciepło. Można same jako przekąskę lub jako dodatek do obiadu

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
WarzywaPaprykaZiemniakiWegetariańskieBez glutenu
Przepis własny.