Pieczone ziemniaki i pieczona papryka z piekarnika zapieczone z przyrumienionym kozim serem. Danie proste, a genialne w smaku i swojej prostocie.
Jego największą zaletą jest przygotowanie na jednej, dużej blasze, pomimo różnych czasów pieczenia ziemniaków i papryki – wystarczy po prostu ziemniaki wstawić wcześniej, a później dodać paprykę i ser. Stosuję tę metodę bardzo często, przygotowując różne kombinacje potraw z piekarnika.
Dania z dużej blachy z piekarnika pozwalają też nakarmić kilka osób naraz, lub przygotować obiad na kilka dni na zapas – to wielka oszczędność czasu i pracy!
Napisałam w przepisie, że to porcja dla 4 do 6 osób, zależnie od tego, czy będzie to wegetariańskie danie główne, czy tylko dodatek do obiadu, np. do jakiegoś mięsa.
Jak piec ziemniaki, by były rumiane i chrupiące?
Co jest tajemnicą dobrze przyrumienionych, domowych ziemniaczków z piekarnika z lekko chrupiącą skórką? Odpowiednie doprawienie oraz sposób pieczenia!
Po pierwsze ziemniaki muszą być powleczne cieniutką warstwą oliwy. Po drugie sprzyja im doprawienie słodką papryką czerowoną w proszku, która dodaje nie tylko smaku, ale też koloru. A o trzecie w przepisie możecie znaleźć odpowiedni sposób pieczenia ziemniaków – najpierw bez termoobiegu, a później z nim. Takie ustawienia sprawią, że ziemniaki, będą pyszne.
Dobra rada
Jeśli nie przepadasz za serem kozim, to możesz go wymieć na ser feta, który również tu pasuje i wspaniale się zapieka w piekarniku.