by Katarzyna Anders

Pieczone udka z kurczaka z ziemniakami i warzywami

Mięsa i rybyCebulaPaprykaZiemniakiKurczakDania z drobiu

Sposób na szybki i pyszny obiad dla całej rodziny to udka z kurczaka pieczone razem z ziemniakami i warzywami! Wszystko robimy bez wysiłku i błyskawicznie.

Zawsze staram się upraszczać sobie życie jak najłatwiejszymi przepisami na obiad. Udka z kurczaka które pieką się razem z ziemniakami, to genialne rozwiązanie! Poza szybkim przygotowaniem mięsa i warzyw i wrzuceniem wszystkiego do piekarnika, nie musimy robić nic więcej! Później zostaje nam tylko czekanie na znakomity posiłek. A jak przenikające się aromaty warzyw i mięsa wzbogacają się nawzajem, to chyba nie muszę Wam mówić? Musicie koniecznie spróbować!

Z moich uwag – bardzo ważne jest, by udka kurczaka wyjąć minimum godzinę wcześniej z lodówki – żeby dopiekły się w tym samym czasie, co warzywa nie mogą być za zimne.

Po drugie, jeśli macie bardzo duże udka kurczaka, to radzę pokroić ziemniaki również na większe kawałki i to zacząć piec razem, natomiast pozostałe warzywa dorzucić dopiero po 20 minutach. Tak żeby łączny czas pieczenia to było 1 h 20 minut.

Jeśli natomiast udka nie są zbyt duże, to pokrójcie ziemniaki na mniejsze kawałki i wszystko możecie wrzucić razem do piekarnika, bo ziemniaki i kurczak zdążą dojść, a cebula, papryka i pomidor będą akurat. Jednak jeśli lubicie cebulę i paprykę upieczone na jędrno, to dorzućcie je nieco później.

Pieczone udka z kurczaka z ziemniakami i warzywami – przepis

Porcja

Na porcje dla 4 osób

Składniki

Udka

  • 4 udka kurczaka
  • 1 łyżeczka soli
  • 3/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 i 1/2 łyżeczki papryki czerwonej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • garść zielonej pietruszki
  • trochę masła

Warzywa

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 średnie cebule fioletowe
  • 1 duża papryka czerwona
  • kilka pomidorków koktajlowych na gałązkach
  • 1 łyżeczka soli
  • 3/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 łyżki oliwy

Wykonanie

  • udka kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć oliwą solą, pieprzem, papryką i czosnkiem przeciśniętym przez praskę
  • ziemniaki obrać i pokroić na kawałki - jeśli mamy duże udka kurczaka to ziemniaki również pokroić na większe kawałki. A jeśli mamy mniejsze udka, to ziemniaki również pokroić na mniejsze cząstki
  • cebule pokroić w ćwiartki, paprykę w duże cząstki
  • ziemniaki, cebulę, paprykę i pomidorki wrzucić do dużej miski, dodać wszystkie przyprawy wraz z oliwą i poprzerzucać zawartość miski, aż oliwa z przyprawami pokryje wszystko równomiernie
  • głębszą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia
  • jeśli mamy duże udka i cząstki ziemniaków, to całość będziemy piec około 1 h 20 minut. Wtedy na papier wyłożyć tylko kurczaka, na którego dajemy pietruszkę i wiórki masła oraz ziemniaki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 195ºC i piec. A po około 20 do 25 minutach wyjąć blachę, dorzucić na nią cebulę, paprykę i pomidorki, wstawić z powrotem i piec już do końca razem
  • natomiast jeśli mamy mniejsze udka i cząstki ziemniaków, to całość będziemy piec około 1 h. Wtedy na papier wyłożyć wszystko naraz, to znaczy najpierw udka, na które dajemy pietruszkę i wiórki masła, a potem wyłożyć wokół warzywa, wstawić do piekarnika nagrzanego do 195ºC i przez 1 h
  • podawać od razu, gorące

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Mięsa i rybyCebulaPaprykaZiemniakiKurczakDania z drobiu
Przepis własny.