by Katarzyna Anders

Penne z soczewicowym sosem Bolognese

MakaronySoczewicaPomidoryBoczekParmezanWinoMakarony krótkieKuchnia włoska

Bardziej warzywna wersja tradycyjnego Ragù alla Bolognese, w której mięso zastąpiłam czerwoną soczewicą. Nie jest to jednak wersja  w pełni wegetariańska, bo użyłam też boczku, który jest w oryginalnym sosie bolońskim. Jeśli chcecie to możecie go pominąć i wtedy sos będzie w pełni bezmięsny. Jednak uprzedzam, że boczek wspaniale podkreśla smak sosu :)

Sos jest o wiele szybszy w przygotowaniu niż tradycyjny sos Bolognese, a przy tym smakuje wyśmienicie – zachęcam do takiego eksperymentu. Na koniec obowiązkowo posypcie całość świeżo startym parmezanem!

Penne z soczewicowym sosem Bolognese – przepis

Porcja

porcje dla 2 osób

Składniki

Sos

  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 20 g włoskiej pancetty, boczku lub specku
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • 1 puszka pomidorów (400 g)
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego lub pasty pomidorowej
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/4 łyżeczki tymianku
  • 1/4 łyżeczki rozmarynu
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek rafinowanej
  • ok. 200 ml wody
  • 180 g makaronu penne

Do posypania

  • parmezan, świeżo starty

Wykonanie

  • pancettę lub boczek pokroić w drobną kostkę
  • cebulę oraz marchewkę obrać, a następnie wraz z selerem naciowym drobno posiekać. Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę
  • pancettę lub boczek podsmażyć krótką chwilę na oliwie, a następnie dodać cebulę, seler i marchewkę i podsmażać je przez moment, do zeszklenia. Pilnować, żeby się nie przypaliły. Dodać soczewicę i jeszcze przez chwilę podsmażać, mieszając z warzywami
  • po chwili dodać wino i gotować przez moment aż odparuje
  • następnie dodać rozdrobnione pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy oraz wodę. Doprawić solą, pieprzem oraz przyprawami, zamieszać i gotować przez ok. 25 minut na wolnym ogniu. Od czasu do czasu zamieszać. W razie potrzeby można dolać jeszcze trochę wody trochę wody
  • ugotować makaron al dente i odcedzić (nie przelewać zimną wodą!)
  • dodać makaron do sosu, szybko wymieszać i wyłożyć na talerze
  • posypać świeżo startym parmezanem i podawać

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
MakaronySoczewicaPomidoryBoczekParmezanWinoMakarony krótkieKuchnia włoska
Przepis własny.