by Katarzyna Anders

Pasta z makreli, jajek i ogórków

Sosy, dipy, smarowidłaPasty i smarowidłaSylwester i KarnawałPrzyjęcia i imprezyOgórekJajkaMakrelaKuchnia polska

Pasta z wędzonej makreli, jajek i ogórków kiszonych to prosty i smaczny dodatek do chleba. Doskonała na śniadanie, szybką przekąskę czy na kolacje.

Jeśli użyjecie wędzonego filetu z makreli, to przygotowanie pasty zajmie Wam dosłownie kilka minut. W innym wypadku, trochę czasu może zająć pozbywanie się ości. Ale w każdym wypadku warto, bo makrela to bardzo zdrowa ryba, a pasta rybna na świeżym chlebie smakuje doskonale.

Pasta z makreli, jajek i ogórków – przepis

Porcja

1 średnia miseczka. Porcje dla 3 do 4 osób

Składniki

  • 100 g mięsa wędzonej makreli (1/2 z dużej makreli o wadze ok. 250 g)
  • 2 jajka
  • 2 niewielkie ogórki kiszone, ewentualnie konserwowe
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli (niekoniecznie)
  • 1 łyżeczka śmietany 18%
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku lub zielonej cebuli dymki

Dekoracja

  • trochę posiekanego szczypiorku lub zielonej cebuli dymki

Wykonanie

  • jajka ugotować na twardo - włożyć je do chłodnej wody i gotować jeszcze 5 minut od momentu gdy woda zacznie wrzeć. Następnie wrzucić do zimnej wody, po kilkunastu sekundach wyjąć i obrać. Zostawić do przestudzenia. Można też ugotować jajka swoim sposobem, ale tylko tyle, by ledwie były na twardo - nie gotować niepotrzebnie dłużej, bo żółtko traci kolor, a jajka na twardo gotowane krótko są po prostu smaczniejsze i bardziej wartościowe
  • z filetu lub całej wędzonej makreli oddzielić 100 g mięsa dobrze oczyszczonego z ości
  • jajka, ogórki i rybę można po prostu bardzo drobno pokroić i wymieszać, ale ja polecam użyć malaksera. Do malaksera wrzucić rybę i zmiksować, dorzucić ogórki, jajka na twardo oraz śmietanę, doprawić pieprzem i ewentualnie solą (jeśli sama ryba nie jest dość słona - warto to sprawdzić) i zmiksować na gładką masę
  • posiekać szczypiorek lub zieloną cebulkę i 1 łyżkę dorzucić do pasty, przemieszać
  • pastę wyłożyć do miseczki lub bezpośrednio smarować nią pieczywo. Kanapki posmarowane pastą warto dekorować dodatkową porcją posiekanego szczypiorku - zarówno dla koloru jak i świeżego smaku

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Sosy, dipy, smarowidłaPasty i smarowidłaSylwester i KarnawałPrzyjęcia i imprezyOgórekJajkaMakrelaKuchnia polska
Przepis własny.