by Katarzyna Anders

Pasta groszkowo-bazyliowa ze słonecznikiem

Sosy, dipy, smarowidłaPasty i smarowidłaBazyliaSylwester i KarnawałPrzyjęcia i imprezyGroszekSłonecznikWegetariańskieFit

Pasta groszkowo-bazyliowa ze słonecznikiem, do smarowania pieczywa. Wegetariańska, kolorowa i zdrowa. Świetnie smakuje z pumperniklem lub pieczywem razowym z ziarnami, ale możecie ją podać z dowolnym pieczywem, czy np. krakersami.

Aby zachować żywo zielony kolor groszku, warto dodać do gotowania sodę oczyszczoną – na tę ilość groszku wystarczy szczypta, max. 1/4 łyżeczki. Soda nie będzie później wyczuwalna, a jej zasadowość pozwoli zachować żywy kolor groszku. Później, owszem, dodajemy do pasty trochę soku z cytryny jednak nie ma to już tak dużego wpływu na kolor. Możecie też zupełnie pominąć sodę – pasta i tak będzie zielona, z tym, że nie tak intensywnie.

Pastę możecie przechowywać w lodówce dzień lub dwa, jednak wtedy dodajcie ziarna słonecznika dopiero przed samym podaniem.

Pasta groszkowo-bazyliowa ze słonecznikiem – przepis

Porcja

1 średniej wielkości miseczka

Składniki

  • 250 g groszku zielonego, np. mrożonego
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 3/4 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 i 1/2 łyżeczki oliwy
  • 15 dużych liści świeżej bazylii
  • 20 g słonecznika łuskanego

do podania

  • pumpernikiel, ciemny chleb z ziarnami, inny dowolny chleb

Wykonanie

  • groszek umieścić w garnku i zalać minimalną ilością wrzątku - tak by woda ledwie zakryła groszek. Ewentualnie dodać sodę oczyszczoną (patrz opis). Gotować groszek 5 min. od momentu zawrzenia wody. Groszek powinien być lekko miękki, ale wciąż jędrny
  • po tym czasie odlać większość wody z groszku, ale jej nie wylewać! W garnku z groszkiem zostawić tylko trochę wody. Zacząć blendować groszek na jak najbardziej gładki krem. W trakcie blendowania dodać sól, pieprz, sok z cytryny i oliwę. W trakcie można dodawać po trochu odlanej wcześniej wody, jeśli pasta jest za gęsta. Idealna konsystencja to gładki, ale gęsty krem którym wygodnie posmarujecie np. chleb
  • tak przygotowaną pastę zostawić do wystudzenia
  • gdy pasta będzie w miarę chłodna, to zmiksować w malakserze lub mocno przesiekać liście bazylii, dodać je do pasty i zblendować ją ponownie do połączenia. Polecam wcześniej rozdrobnić same liście, bo wrzucone całe do pasty,mogłyby się całkowicie nie zblendować
  • przed samym podaniem pasty dosypać ziarna słonecznika i całość wymieszać
  • podawać na dowolnym chlebie, ale najlepiej smakuje na ciemnym chlebie z ziarnami lub na pumperniklu

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Sosy, dipy, smarowidłaPasty i smarowidłaBazyliaSylwester i KarnawałPrzyjęcia i imprezyGroszekSłonecznikWegetariańskieFit
Przepis własny