by Katarzyna Anders

Pączki pieczone z marmoladą

PączkiCiasta i słodkości drożdżoweTłusty CzwartekKuchnia polska

Pączki pieczone, nadziewane marmoladą wieloowocową to ciekawa alternatywa dla pączków smażonych na Tłusty Czwartek.

Jak tylko zobaczyłam ten przepis, to wiedziałam, że muszę go wypróbować i sprawdzić na ile są w stanie zastąpić tradycyjne smażone pączki. I spokojnie mogę je polecić, jako nieco mniej tłustą wersję. Nie smakują tak samo jak smażone, ale tez bardzo daleko im do drożdżowych bułeczek, jak moglibyście przypuszczać. Duża ilość masła w cieście mocno przybliża je do oryginalnych pączków.

Można je nadziać inną miękką marmoladą niż wieloowocowa – np tradycyjną różaną.

Ponieważ ciasto jest dość luźne, pączki należy piec w papilotkach do muffinów, które pomagają im utrzymać odpowiedni kształt.

Warto wypróbować, bo myślę, że to może być dobre zastępstwo, szczególnie dla osób, które nie lubią dużej ilości tłuszczu. A dzięki pieczeniu, omija nas praca związana ze smażeniem pączków, a w domu unosi się aromat ciasta drożdżowego, a nie tłuszczu :)

Pączki pieczone z marmoladą – przepis

Porcja

na ok. 14 pączków

Składniki

ciasto

  • 100 ml ciepłego mleka
  • 45 g świeżych drożdży
  • 370 g mąki pszennej luksusowej
  • 50 g cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • 170 g miękkiego masła

do posmarowania

  • 1 jajko

do nadziewania

  • ok. 300 g marmolady wieloowocowej

lukier

  • 1 szklanka cukru pudru
  • ok. 2 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

dodatkowo

  • papilotki do muffinów (dno średnicy 5 cm)
  • foremka w kształcie koła lub szklanka do wycinania o średnicy 7,5 do 8 cm

Wykonanie

  • z podanych ilości składników na ciasto, odjąć łyżkę mąki, łyżkę cukru i dodać je do ciepłego mleka, następnie wkruszyć drożdże i dobrze wymieszać. Odstawić na 10 do 15 min. w ciepłe miejsce, aż rozczyn urośnie
  • w dużej misce umieścić mąkę, cukier, sól, rozczyn i wymieszać. Mieszając, dodawać po kolei jajka. Następnie długo i intensywnie wyrabiać ciasto – aż stanie się gładkie. Potrzeba na to ok 10 min. wyrabiania ręcznego lub 6 min. wyrabiania robotem z hakiem do ciasta drożdżowego
  • następnie dodawać łyżka po łyżce bardzo miękkie masło ciągle wyrabiając ciasto. Gdy dodamy całe masło to ciasto należy wyrabiać jeszcze ok 10 min ręcznie lub 6 min robotem, aż stanie się gładkie i elastyczne i będzie odchodziło od ścianek miski
  • zostawić ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. godzinę, aż podwoi objętość.
  • wyrośnięte ciasto zagnieść przez krótką chwilę, wyłożyć na blat oprószony mąką i spłaszczyć na grubość ok. 1 cm, a następnie wycinać koła. Na każdym kole kłaść kopiastą łyżeczkę marmolady i dokładnie zalepiać pączek, nadając mu kształt kulki. Sklejony pączek układać łączeniem do dołu w papilotce. Powtarzać, aż do wykorzystania całego ciasta
  • pączki zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. pół godziny
  • każdy pączek posmarować, za pomocą pędzelka, roztrzepanym jajkiem
  • piec w 180ºC przez ok. 15 minut, aż pączki będą mocno przyrumienione na złotobrązowy kolor
  • z cukru pudru, wody i soku z cytryny utrzeć lukier. Wody dodawać stopniowo, tak by uzyskać gęstą konsystencję
  • pączki przestudzić przez ok. 10 min, a następnie, jeszcze ciepłe, polukrować, najwygodniej na pomocą pędzelka
  • zostawić do wystudzenia

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
PączkiCiasta i słodkości drożdżoweTłusty CzwartekKuchnia polska
Przepis, po niewielkich modyfikacjach, z blogu Kwestia smaku