Pączki pieczone, nadziewane marmoladą wieloowocową to ciekawa alternatywa dla pączków smażonych na Tłusty Czwartek.
Jak tylko zobaczyłam ten przepis, to wiedziałam, że muszę go wypróbować i sprawdzić na ile są w stanie zastąpić tradycyjne smażone pączki. I spokojnie mogę je polecić, jako nieco mniej tłustą wersję. Nie smakują tak samo jak smażone, ale tez bardzo daleko im do drożdżowych bułeczek, jak moglibyście przypuszczać. Duża ilość masła w cieście mocno przybliża je do oryginalnych pączków.
Można je nadziać inną miękką marmoladą niż wieloowocowa – np tradycyjną różaną.
Ponieważ ciasto jest dość luźne, pączki należy piec w papilotkach do muffinów, które pomagają im utrzymać odpowiedni kształt.
Warto wypróbować, bo myślę, że to może być dobre zastępstwo, szczególnie dla osób, które nie lubią dużej ilości tłuszczu. A dzięki pieczeniu, omija nas praca związana ze smażeniem pączków, a w domu unosi się aromat ciasta drożdżowego, a nie tłuszczu :)