by Katarzyna Anders

Młoda kapusta na gęsto

WarzywaKoperekKapustaWegetariańskieKuchnia polska

Przepis na młodą kapustę “jak u Mamy”. Na gęsto – z zasmażką i świeżym koperkiem. Delikatna, ale wyrazista.

Jeden z najsmaczniejszych wiosennych dodatków do obiadu. Idealnie komponuje się z młodymi ziemniaczkami z wody. Gorąco polecam!

Młoda kapusta na gęsto – przepis

Porcja

na porcje dla 2 do 3 osób

Składniki

  • 1 mała główka młodej kapusty
  • 3/4 łyżeczki soli

zasmażka

  • 1 i 1/2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki

do doprawienia

  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki octu
  • 1 i 1/2 łyżeczki świeżego koperku

Wykonanie

  • kapustę obrać z wierzchnich, brzydkich liści i wyciąć głąb. Poszatkować dość drobno
  • umieścić w garnku i zalać wrzącą wodą tylko do zakrycia kapusty i posolić
  • gotować przez ok. 15 minut, aż kapusta nieco zmięknie. Młodej kapusty nie trzeba dłużej gotować. Lepsza będzie lekko jędrna niż rozpadająca się
  • z kapusty odlać większość wody, tak aby na dnie garnka zostało ok. 1 cm płynu. Odlewanej wody nie wylewać tylko zachować ok. pół kubka - może się okazać, że będzie później potrzebna
  • w rondelku rozpuścić masło i dodać do niego mąkę. Podsmażać aż mąka się zezłoci. Uważać bo zasmażka bardzo łatwo się przypala
  • gotową zasmażkę dodać do kapusty i szybko rozmieszać, tak by płyn pozostały na dnie garnka zagęścił się. Powinien wytworzyć się dość gęsty, ale płynny sos. Jeśli całość jest za gęsta i nie chce się rozprowadzić, to możemy wykorzystać nieco odlanej wody
  • kapustę zagotować na małym ogniu przez ok. minutę, co spowoduje ostateczne zagęszczenie się sosu
  • świeży koperek drobno posiekać
  • kapustę doprawić solą, pieprzem, octem oraz dodać koperek i zamieszać

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
WarzywaKoperekKapustaWegetariańskieKuchnia polska
Przepis własny na podstawie przepisu z domu rodzinnego