by Katarzyna Anders

Mini choinki z sera na krakersach

Przystawki i przekąskiMini przekąskiWigilia i Boże NarodzenieKoperekNatka pietruszkiSylwester i KarnawałPrzyjęcia i imprezyOliwkiPaprykaFetaWegetariańskie

Świąteczna, imprezowa przekąska na jeden kęs, czyli mini choinki z sera feta i warzyw, obtoczone w ziołach i podane na krakersach. Taki wygodny finger food idealnie sprawdzi się na imprezach, wśród innych imprezowych hitów takich jak koreczki, rzeczy do chrupania, czy mini przekąski.

Jak zrobić mini choinki na krakersach?

Przede wszystkim nie powinny być one za duże. W internecie można znaleźć pomysły na choinki z dipów serowych w większej formie, gdzie nabieramy sobie dip za pomocą krakersa lub nożyka, smarując nim pieczywo. Ja wybrałam taką mini formę, by gościom było łatwiej zjeść przekąskę, bez zbędnego nabierania czy smarowania. Przy tego typu mini przystawkach finger food, czyli “przekąsce do ręki”, należy pamiętać by była ona niezbyt duża, to znaczy właśnie na jeden kęs. Stąd też tak drobny rozmiar moich choinek.

Po drugie mieszając składniki dodawaj jogurt lub śmietanę stopniowo cały czas kontrolując konsystencję – masa serowa ma być bardzo gęsta, by wygodnie było ją kształtować. Możliwie, że trzeba będzie dodać tylko minimalną ilość jogurtu.

Natomiast na podstawę wybierz ulubione drobne, okrągłe krakersy. Możesz też użyć jako alternatywy chleba pumpernikiel, o czym piszę poniżej.

Jak przedłużyć trwałość przekąsek?

Te przekąski powinny być przygotowane w miarę na świeżo – do dwóch godzin przed imprezą, by krakersy się nadmiernie nie rozmoczyły. Jeśli nie masz tyle czasu i chcesz przygotować przękąskę wcześniej, a później odłożyć ją do lodówki na kilka godzin, to zamiast krakersów użyj pumpernikla. Ten chleb nie namoknie serkiem i może spokojnie czekać.

Po prostu wytnij za pomocą małej okrągłej foremki do ciastek, średnicy 2,5 do 3 cm, kółka z kromek pumpernikla i użyj ich jak w przepisie, zamiast krakersów. W sklepach można też kupić gotowe kółka z pumpernikla, jednak są one nieco większe, więc mieszcząc większą ilość serka mogą nie być tak wygodne w jedzeniu jak drobne choineczki.

Co zrobić, by przekąska z fetą nie była za słona?

Ser feta jest słonym serem. Żeby nie przytłoczyć przystawki dobrze jest wmieszać nieco sera twarogowego – zmniejszy to słoność całości. W przepisie podaję przykładowe proporcje – moja oryginalna feta była dość słona. Jednak możesz zmienić te proporcje zależnie od potrzeb, w tym całkiem zrezygnować z twarogu, jeśli lubisz słone przekąski.

Mini choinki z sera na krakersach – przepis

Porcja

15-20 choinek zależnie od wielkości krakersów

Składniki

Masa serowa

  • ok. 1/8 papryki czerwonej, po pokrojeniu ma być 1 łyżka
  • ok. 5 oliwek, po pokrojeniu ma być 1 łyżka
  • 100 g sera feta
  • 30 g twarogu
  • 1 do 2 łyżeczek gęstego jogurtu lub gęstej śmietany 18%
  • 1/3 łyżeczki pieprzu

Podstawa

  • 15-20 krakersów średnicy ok. 2,5 do 3 cm lub pumpernikiel

Do obtoczenia

  • mały pęczek natki zielonej pietruszki
  • mały pęczek koperku

Do dekoracji

  • 15-20 ziarenek czerwonego pieprzu

 

Wykonanie

  • koperek i natkę pietruszki umyć i dokładnie osuszyć - czystym ręcznikiem lub suszarką do sałaty. Następnie koperek i natkę drobno posiekać, wymieszać ze sobą i wysypać na talerz
  • osuszyć z z zalewy oliwki  i pokroić je w bardzo drobną kostkę, tak by uzyskać 1 łyżkę
  • podobnie pokroić czerwoną paprykę, również do uzyskania 1 łyżki. Obie rzeczy należy kroić nożem, a nie używać malaksera, by nie zgnieść ich na miazgę i aby nie puściły za dużo soku
  • ser feta i trochę sera twarogowego rozetrzeć dokładnie łyżką na gładką masę. Tutaj łatwej użyć malaksera i po prostu zmiksować je na gładko
  • w miseczce połączyć ze sobą ser feta, twaróg, pokrojone paprykę i oliwki, doprawić pieprzem i przemieszać. Stopniowo dodać odrobinę jogurtu i mieszać, aż do uzyskania konsystencji bardzo gęstego dipu, który będzie łatwo obtoczyć w ziołach
  • przygotować sobie na desce lub talerzy około 15 do 20 krakersów lub kółek z pumpernikla
  • nabierać po małej łyżeczce masy serowej i wrzucać ją z pokrojone zioła, a następnie obtaczać dłonią boki, tak by uzyskać mały stożek. To właśnie boki stożka powinny być obtoczone w dłoniach, a podstawa niebyt - musi się ona przykleić do krakersa
  • gotowy stożek z serka postawić na krakersie, a jego wierzch udekorować ziarenkiem czerwonego pieprzu
  • przekąskę trzymać w lodówce, ale niezbyt długo, 1 do 2 godzin maksimum - najlepiej przygotowywać ją w miarę na świeżo. Jeśli przekąska musi dłużej czekać na gości, bo nie mamy czasu, to polecam użyć kółek z pumpernikla - one nie namakają tak jak krakersy

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Przystawki i przekąskiMini przekąskiWigilia i Boże NarodzenieKoperekNatka pietruszkiSylwester i KarnawałPrzyjęcia i imprezyOliwkiPaprykaFetaWegetariańskie
Przepis własny.