Małdrzyki krakowskie, to tradycyjne placki twarogowe z Małopolski, podawane na słodko, najczęściej posypane cukrem pudrem. Ich nazwa wywodzi się od sera “małdrzyka” lub “mądrzyka” – gatunku małego sera ze słodkiego mleka. Obecnie do robienia małdrzyków używa się już zwykłego białego twarogu.
Serowe placuszki są wyjątkowo smaczne, mocno twarogowe i treściwe. Z cukrem pudrem – przepyszne! Możecie je też podać ze śmietaną czy owocami. Raczej trudno zjeść ich dużą ilość ;)
Podczas smażenia należy uważać, by temperatura tłuszczu była wysoka, ale nie maksymalnie – placki muszą zdążyć usmażyć się w środku. Poza tym dość łatwo się przypalają, tak więc uważajcie ;) Smażcie do momentu gdy będą mocno rumiane, złote.
Do smażenia polecam masło klarowane zamiast oleju – nadaje pyszny, maślany smak.