Przepisy • Fotografia kulinarna
Katarzyna Anders

Lekkie lody owoce leśne

Lekkie, fit lody o smaku owoców leśnych. Dzięki przygotowaniu na samym, dość chudym, mleku i zdrowych, niskokalorycznych owocach leśnych, mają relatywnie mało kalorii jak na lody. Można zastąpić cukier ksylitolem lub innym naturalnym słodzikiem i wtedy lody stają się wyjątkowo dietetyczne i stanowią zdrowy fit deser.

W wersji z cukrem cała ilość lodów z przepisu ma ok. 785 kcal, a lodów otrzymujemy aż ok. 1,5 l. Wyliczenie jest dla mleka 1,5%, ale możecie użyć też tłustszego, jeśli nie oszczędzacie kalorii.

Ja użyłam mleka bez laktozy, które nadaje się dla osób z nietolerancją, a dodatkowo jest nieco słodsze.

Lody wymagają maszyny do lodów, gdyż przez przygotowanie tylko na mleku, mają bardzo płynną konsystencję, która wymaga napowietrzenia. Jeśli szukacie lodów nie wymagających maszyny do lodów, to przejrzyjcie koniecznie mój dział lodów i deserów lodowych i znajdziecie tam wiele takich przepisów.

Lekkie lody owoce leśne - przepis

ok. 1,5 l lodów

Składniki

  • 400 g owoców leśnych
  • 500 ml mleka 1,5% (u mnie bez laktozy)
  • 100 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii z ziarenkami

Wykonanie

  • wszystkie składniki lodów zmiksować w malakserze na gładką, rzadką masę i wstawić do schłodzenia do lodówki, a przed wlaniem do maszyny do lodów dodatkowo schodzić w zamrażalniki przez około godzinę, by masa zaczęła się zamrażać. Tak mocne schłodzenie ułatwi i znacznie przyspieszy proces formowania lodów w maszynie
  • masę umieścić w maszynie do lodów i postępować wg instrukcji producenta maszyny
  • gotowe lody podawać od razu lub przełożyć do pudełka i trzymać w zamrażarce
  • można je serwować z dodatkiem świeżych owoców leśnych

Przepis własny.

Polub i bądź w kontakcie

Zobacz także



Lubisz? :)