by Katarzyna Anders

Leczo z soczewicą i kiełbasą

Jednogarnkowe i różnePrzyjęcia i imprezySoczewicaCebulaMarchewkaPomidorySelerKiełbasa

Sycące, gęste leczo pełne warzyw, bardzo zdrowej soczewicy oraz kiełbasy myśliwskiej – żeby było jeszcze bardziej treściwe.

Takie danie to sycący i rozgrzewający duży posiłek, robi się je bardzo szybko, w jednym naczyniu. Najlepiej zrobić dużą porcję i przechowywać do kilku dni – nie dość, że mało pracy, to tak jak bigos, z każdym dniem jest lepsze :)

Leczo z soczewicą i kiełbasą – przepis

Porcja

porcje na 4 do 5 osób

Składniki

  • 250 g kiełbasy myśliwskiej
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża marchewka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 duże ziemniaki
  • 150 g czerwonej soczewicy
  • 150 g czerwonej zielonej
  • 1 puszka pomidorów (400 g)
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego lub pasty pomidorowej
  • 1 i 1/2 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/3 łyżeczki rozmarynu
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek rafinowanej
  • ok. 1,5 l wody

Wykonanie

  • kiełbasę pokroić na małe kawałki - talarki lub półtalarki
  • obrać warzywa. Następnie posiekać cebulę, czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę, seler pokroić na kawałki, marchewkę na półtalarki, a ziemniaki pokroić w niedużą kostkę
  • na dużej, głębokiej patelni, na pół łyżki oliwy, podsmażyć przez kilka minut kiełbasę, aż się przyrumieni. Następnie odłożyć ją na talerz
  • na tę samą patelnie, z tłuszczem z kiełbasy, dodać jeszcze pół łyżki oliwy i wrzucić cebulę, czosnek, marchew, seler i chwilę podsmażać. Następnie dorzucić
  • obie soczewice oraz paprykę słodką i ostrą i chwilę podsmażyć. Dodać przecier pomidorowy oraz koncentrat i jeszcze chwilę podsmażać
  • wlać wodę oraz dodać tymianek, rozmaryn, pieprz, sól i przemieszać. Gotować
  • po 5 minutach dodać ziemniaki i gotować jeszcze ok. 25 min. lub do czasu aż soczewica zielona oraz ziemniaki będą miękkie, ale nie rozpadające się. W połowie tego czasu dodać z powrotem podsmażoną kiełbasę
  • leczo można podać samo lub do pieczywa. Przed podaniem można posypać posiekaną natką pietruszki

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Jednogarnkowe i różnePrzyjęcia i imprezySoczewicaCebulaMarchewkaPomidorySelerKiełbasa
Przepis własny.